Opis Bazylia pospolita jest rośliną jednoroczną osiągającą wysokość do 50 cm, o rozgałęzionej i dość kruchej łodydze. Roślina pochodzi z Azji ale w europie uprawnia jest już od XVI wieku. Liście błyszczące, jasnozielone, ogonkowe osiągają wielkość do 5 centymetrów. Spodnia cześć liścia wyposażona jest w gruczoły wydzielające charakterystyczne olejki eteryczne. Kwiaty zebrane po sześć w nibyokółki, zazwyczaj koloru żółtawego lub czerwonawego wytwarzają bardzo dużo nektaru. Po przekwitnięciu pojawiają się niebiesko brązowe niełupki, które są owocami bazylii. Uprawa Uprawa Bazyli jest dość prosta. Roślina wymaga dobrze przepuszczalną żyzną glebę, najlepiej próchnicą i dość ciepłą. Stanowisko słoneczne z dużą ilością światła. Bazylia jest doskonałą rośliną do uprawy doniczkowej. Bazylia doniczkowa może być uprawiana na tarasach, parapetach i balkonach. Nasiona wysiewamy wczesną wiosną, rozsadę przesadzamy na miejsce docelowe w maju. Można wysiać nasiona bezpośrednio do gruntu ale siewki wymagają pikowania (wysiew do gruntu możliwy jest dopiero gdy temperatura w nocy zacznie przekraczać 10 ⁰C). Należy przycinać wierzchołki pędów, wówczas roślina bardziej się krzewi i rozrasta. Bazylia pospolita odstrasza mączlika , mszyce oraz muszki owocówki. Zastosowanie Doskonała roślina do ogrodów ziołowych oraz do uprawy w skrzynkach balkonowych, doniczkach i na parapety. Zbiór i Konserwacja Ziele na przyprawy zbiera się w okresie kwitnienia rośliny, za każdym razem pozostawimy kilka liści aby roślina mogła się odmłodzić. Zbioru dokonujemy w okresie od połowy czerwca do końca września, zazwyczaj trzykrotnie podczas jednego sezonu. Po zebraniu liście, kwiaty i młode pędy suszymy w temperaturze pokojowej w miejscach ciemnych i suchych. Przyprawa i jej zastosowanie Bazylia wonna to jedna z najbardziej popularnych roślin przyprawowych. Ciężko sobie wyobrazić danie z pomidorami i makaronem bez Bazyli. W gastronomi wykorzystujemy głownie liście i kwiaty. Liście używamy w postaci świeżej lub po wysuszeniu i zmieleniu w postaci suszu. Świeże liście stosujemy m.in. sałatkach, sosach pomidorowych, do grzybów i dań z makaronem. Suszona bazylia wykorzystywana jest m.in. do pieczeni mięsnych, ryb, sosów kuchni włoskiej, zup, duszonych warzyw i pizzy. Przyprawa doskonale komponuje się z innymi ziołami takimi jak: szałwia, rozmaryn i estragon. Właściwości i działanie lecznicze Bazylia właściwa ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, poprawia trawienie pobudzając wytwarzanie soku żołądkowego. Roślina poprawia nastrój, dodaje sił oraz działa przeciwdepresyjnie. Uwagi Bazylia uprawiana w ogrodzie jest wielokrotnie bardziej aromatyczna w porównaniu do pędzonej w szklarniach Bazyli doniczkowej dostępnej w sklepach spożywczych. Bazylia we Francji nazywana jest królewskim zielem.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy