luty22

Chrzan, chrzan pospolity

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Sporych rozmiarów roślina z rodziny kapustowatych, pochodząca z terenów Azji. Obecnie uprawiana jest praktycznie na całym świecie. Główną częścią rośliny widoczną ponad ziemią są zielone, duże liście chrzanu, o lekko ząbkowanych krawędziach. Czasami mogą pojawić się żółte, niepozorne kwiatuszki, jednak bardzo rzadko można je zaobserwować. Ważnym elementem są jego białe, grube i palowe korzenie. To głównie dla nich uprawiany jest chrzan. Uprawa Uprawa chrzanu jest bardzo prosta. Rozmnażanie odbywa się przez sadzonki. Wystarczy wkopać do ziemi korzenie chrzanu, a roślina sama się rozrośnie. Uwielbia miejsca cieniste z żyzną, suchą glebą. Bardzo szybko się rozrasta. Z jednej sadzonki po kilku latach można mieć już dużą uprawę chrzanu. Co kila lat można większe kępy dzielić na mniejsze, by mieć więcej sadzonek. Zbiór i Konserwacja Najlepszy aromat mają liście zerwane wiosną i wczesnym latem. Korzenie natomiast powinno się wykopywać na przełomie lata i jesieni. By zachować więcej właściwości korzenia, można przechowywać go w occie. Przyprawa i jej zastosowanie Chrzan znalazł bardzo szerokie zastosowanie w gospodarstwach domowych i gastronomii. Jego korzenie i liście, a także wiele ich przetworów, stosowane są do różnych potraw: mięs, drobiu, zup, ryb, przetworów, twardych serów, sałatek i surówek. Niektórych dań nie da się prawidłowo przygotować bez dodatku chrzanu. Przyprawy używa się również do poprawienia smaku musztard, sosów, majonezów i twarogów. W kuchni bawarskiej chrzan zmieszany z dodatkiem tartego jabłka to popularnych chrzan jabłeczny. Właściwości i działanie lecznicze Chrzan na bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Roślina ta zawiera bardzo duże ilości witaminy C, magnezu, potasu, żelazo i sodu, więc są ich dobrym źródłem. Stosowane bywały niekiedy jako antybiotyk. Ma właściwości poprawiające krążenie krwi. Chrzan pobudza wydzielenie enzymów trawiennych i ułatwia trawienie dlatego doskonale nadaje się do tłustych ciężkostrawnych dań mięsnych. Duża ilość witaminy C zawarta w korzeniu zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Zimowanie Byliny mrozoodporne.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy