luty22

Kolendra, kolendra siewna

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Kolendra to bardzo popularna przyprawa wykorzystywana przez człowieka. Roślina uprawiana jest już ponad 3000 lat a wzmianki o kolendrze pojawiają się już w Starym Testamencie. Kolendra siewna to roślina jednoroczna osiągająca wysokość do 70 centymetrów, przy szerokości ok. 25 cm o wzniesionej, rozgałęziającej się ku górze łodydze. Dolne liście pierzasto pojedyncze z jajowatymi odcinkami, górne liście zazwyczaj 3 krotnie pierzaste z wąskimi odcinkami. Kwiaty jasnoróżowe lub białe pojawiają się w okresie letnim. Po przekwitnięciu pojawiają się kuliste owoce o miłym aromacie z lekką domieszką zapachu pomarańczy, liście natomiast mają cierpki zapach nafty. Uprawa Kolendra lubi lekka, dobrze przepuszczalną glebę, zasobną w wapń. Stanowisko słoneczne. Młode rośliny wymagają dużej ilości wody, natomiast dojrzewaniu owoców sprzyja suche i gorące lato. Podczas dojrzewania owoców należy podwiązać pędy, ponieważ owoce są dość ciężkie i mogą połamać łodygi. Rozmnażanie wyłącznie przez wysiew nasion. Nasiona wysiewamy wczesną wiosną wprost do gruntu. Wschody następują po 2 tygodniach, wówczas przerywamy siewki. Kolendra siewna nie lubi przesadzania. Zbiór i Konserwacja Wykorzystujemy jako przyprawa młode świeże liście kolendry, które bezpośrednio stosujemy w gastronomi. Zbioru nasion dokonujemy w momencie kiedy dojrzeją i nabiorą charakterystycznego zapachu. Zbiera się całe rośliny i młóci. Dojrzałe owoce łatwo się obsypują. Owoce przechowujemy w dokładnie zamkniętych pojemnikach, bez dostępu światła. Źle przechowywane nasiona szybko tracą aromat. Przyprawa i jej zastosowanie Najcenniejszą wartość przyprawową mają dojrzałe, suche owoce. Owoce maja przyjemny zapach i korzenno-słodkawy smak. Kolendra stanowi główny składnik przyprawy curry. Przyprawa wykorzystywana jest do kiełbas, pasztetów, do potraw kiszonych (kapusta, ogórki, buraków czerwonych). Używa się też kolendry do przyprawiania smażonych ryb, mięsa jagnięcego i baraniny. Właściwości i działanie lecznicze Zawarte w kolendrze olejki lotne i związki białkowe pobudzają trawienie, znoszą stany skurczowe przewodu pokarmowego oraz mają właściwości wiatropędne. Kolendra polecona jest przy chorobach i schorzeniach przewodu pokarmowego, w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Najlepsze efekty uzyskuje się łącząc z takimi ziołami jak kminek, anyż, koper i kwiatami rumianku. Okres kwitnienia Kolendra siewna kwitnie od czerwca do lipca. Zimowanie Roślina jednoroczna. Uwagi W dawnych czasach wierzono że kolendra siewna zapewnia nieśmiertelność a w średniowieczu była składnikiem eliksirów miłosnych.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy