luty22

Koper , koper ogrodowy, koperek

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Bardzo popularna i znana praktycznie wszystkim roślina z rodziny selerowatych, dorastająca od kilkunastu centymetrów do półtora metra wysokości. Koper uprawiany jest od bardzo dawna na całym świecie. Roślina ma postać długich łodyg, w przekroju mocno ząbkowanych i pustych w środku, na których pojawiają się zebrane w płaskie baldachy, zielono-żółte i zielone, igiełkowate, pierzaste liście. Uprawa Nasiona wysiewamy bezpośrednio do grunt w połowie wiosny. Po kilkunastu dniach roślina zaczyna kiełkować. Aby mieć świeży koperek przez dłuższy okres czasu, można wysiewać go stopniowo. Wtedy będzie regularnie kiełkował i dojrzewał. Stanowisko do uprawy powinno mieć bezpośredni dostęp promieni słonecznych, a jednocześnie powinno być osłonięte od silnego wiatru. Gleba przepuszczalna. Konieczne jest podlewanie w okresach bez opadów. Koper ogrodowy lubi sam się rozsiewać. Przed zimą wykopujemy pozostałości roślin. Zbiór i Konserwacja Zbieramy latem liście oraz niezbyt grube łodygi, a także nasiona, które przybierają brązową barwę. Części zielone wykorzystujemy, gdy są świeże, nasiona natomiast suszymy i przechowujemy w suchym, szczelnym naczyniu. Przyprawa i jej zastosowanie Przyprawa wykorzystywana jest również bardzo często do różnego rodzaju potraw, dań z mięs, ryb, zup, sałatek, ziemniaków. Nasiona mają dużo bardziej intensywny aromat, dlatego trzeba uważać, by nie nasypać ich zbyt dużo. Właściwości i działanie lecznicze Herbatka zrobiona na bazie koperku stosowana bywa do leczenia kolki i wzdęć u noworodków. Bardzo często używany jest w tych samych celach u ludzi dorosłych. Leczy również bóle brzucha i niestrawności.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy