luty22

Majeranek, Lebiodka majeranek, Majeranek ogrodowy

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Jednoroczna roślina uprawiana na całym świecie. Może być siana zarówno w ogrodach, jak i w donicach, czy pojemnikach. Jego kwiaty są bardzo malutkie, koloru białego i zebrane w główki umieszczone na szczytach pędów. Majeranek osiąga maksymalnie do pół metra wysokości. Liczne, wzniesione łodyżki są dobrze rozgałęzione. Bardzo gęsto pokryte są drobnymi, zielonymi i całobrzegimi listkami. Wszystkie części roślinki są pokryte cienką warstwą delikatnych włosków. Uprawa Idealne warunki do uprawy majeranku to tereny ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru. Uwielbia regularne podlewanie. Gleba powinna być przepuszczalna i lekka. Może być piaszczysta. Nie zaszkodzi dodatek próchnicy i wapnia. Majeranek wysiewamy do ziemi pod koniec kwietnia. Nie należy zasypywać go ziemią, lecz podobnie jak trawę przygnieść. W domowych szklarniach i doniczkach można uprawiać go na cele użytkowe praktycznie przez cały rok, zapewniając mu odpowiednie warunki. Pierwsze plony z majeranku zbieramy w czasie jego pierwszego kwitnienia. Następne już w miarę potrzeb do czasu obumarcia rośliny. Zastosowanie Roślina przyprawowa uprawiana w ogrodzie, skrzynkach balkonowych lub doniczkach. Doskonała roślina do tradycyjnych ogrodów ziołowo-przyprawowych. Przyprawa i jej zastosowanie Największą popularność oraz najszersze zastosowanie majeranek uzyskał w przemyśle spożywczym oraz kulinarnym. Jest niezastąpioną przyprawą w kuchni. W wielu najlepszych restauracjach uprawiany jest wraz z innymi ziołami i wykorzystywany bezpośrednio do potraw. Dzięki swojemu niezwykłemu zapachowi, nadaje niezwykły i cudowny aromat mięsom, wędlinom, rybom, a także zupom. Bez tej przyprawy nie można sobie wyobrazić tłustych potraw, jak zupy grochowa, fasolowa, pieczonej baraniny i wieprzowiny, pasztetów, sosów i farszów do drobiu. Lebiodka dobrze łączy się w kompozycjach z tymiankiem, szałwią i rozmarynem, należy tylko pamiętać o silnym korzennym smaku i stosować go z umiarem. Właściwości i działanie lecznicze W ludowej medycynie bywał stosowany przy bólach głowy, skurczach, kaszlu, migrenie, problemach z trawieniem, a nawet lekkich schorzeniach nerwowych. Okres kwitnienia Roślina ta zakwita latem, najczęściej na przełomie lipca i sierpnia.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy