luty22

Tatarak, Tataraki, Tatarak zwyczajny

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Tatarak to bylina wywodząca się z terenów Chin i Indii. Polska nazwa pochodzi od tatarów, którzy prawdopodobnie ściągnęli roślinę do naszego kraju. Obecnie tatarak występuje na obszarze całego świata w strefach klimatycznych od umiarkowanej do subtropikalnej. Tatarak zwyczajny osiąga wysokość około 1 metra, liście jasnozielone, równolegle unerwione, kształtu mieczowatego, wyrastają z grubych czerwono-purpurowych kłączy (kłącza mają bardzo charakterystyczny zapach i smak). Kwiaty dość małe, osiągają długość do 8 centymetrów, kształtu kolbowatego i koloru żółto-kremowego. Uprawa Tataraki to bardzo wytrzymałe rośliny o małych potrzebach, jedyne wymaganie tej rośliny to duża ilość wody. Byliny lubią rosnąć w wilgotnych miejscach lub nawet w wodzie, na głębokości do 20 centymetrów. Roślina w jednym miejscu może rosnąc przez wiele lat. Rozmnażanie przez podział kłączy rośliny matecznej. Zastosowanie Tatarak to idealna roślina do oczek wodnych. Stosowana do obsadzania stawów, miejsc wilgotnych. Wartość dekoracyjną przedstawiają liście rośliny. W Polsce w warunkach naturalnych roślina obrasta rowy, małe jeziora i wolno płynące strumienie. Zbiór i Konserwacja Tatarak zwyczajny to ceniona roślina przyprawowa (stosowana najczęściej w kuchni islamskiej i indyjskiej). Jako przyprawy wykorzystuje się kłącza roślin dziko rosnących. Kłącza zbieramy jesienią i po oczyszczeniu suszymy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 40⁰ C. Przyprawa i jej zastosowanie W kuchni wykorzystuje się wysuszone kłącza tataraku, najczęściej kłącza maja formę zmieloną. Tatarak ma gorzki i korzenny smak. Przyprawę wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i islamskiej do przyprawiania potraw słodzonych, kompotów owocowych, napojów orientalnych oraz gorzkich likierów pobudzających apetyt. Proszek z kłączy wchodzi w skład mieszanek ziołowych typu curry. Świeże kłącza po spożyciu wywołują wymioty. Właściwości i działanie lecznicze Tatarak zwyczajny zawiera olejki eteryczne, gorycze, garbniki, cholinę i glikozydy. Roślina wykorzystywana w zaburzeniach przemiany materii i trawienia oraz przy wzdęciach. Wzmaga łaknienie i apetyt. Okres kwitnienia Tataraki kwitną od czerwca do końca lipca. Zimowanie Roślina mrozoodporna. Uwagi Kłącza tataraku wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako materiał zielarski. Kłącze ma charakterystyczny zapach, który wykorzystywane jest jako naturalny aromat.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy