luty22

Trybula, trybula ogrodowa

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Roślina pochodząca z terenów bliskiego wschodu, należąca do rodziny selerowatych. Obecnie trybula uprawiana jest praktycznie w Całej Europie, Ameryce i Australii. Kwiaty są białe i bardzo niepozorne, umieszczone po kilka na końcach cienkich łodyżek kwiatowych. Liście mają jasnozielony kolor i kształt liści paproci, są jednak od nich dużo mniejsze. Cała roślina osiąga do 50cm wysokości i jest dość szeroka, jak na swoje rozmiary. Roślina wykazuje delikatny, anyżowy aromat, który wykorzystywany jest w gastronomii. Uprawa Nasiona tej rośliny wysiewamy bezpośrednio do gruntu na wiosnę. Po kilkunastu dniach można spodziewać się już kiełkowania. Odpowiednie stanowisko to miejsce w lekkim półcieniu, o glebie wilgotnej i lekkiej. Można również uprawiać w pojemnikach, ale nie wolno trzymać ich w domu. Zbiór i Konserwacja Do praktycznego wykorzystania, używamy świeże liście. Najlepiej zebrać jest je z młodej rośliny (od sześciu do ośmiu tygodni). Zbiór kończymy w momencie pojawienia się pierwszych kwiatów na roślinie. Przyprawa i jej zastosowanie Trybula ogrodowa należy do grupy łagodnych ziół, stosowanych do przyprawiania potraw. Jest jednym ze składników mieszanek dodawanych do ryb, mięs, sałatek i sosów. Przyprawy bardzo popularne w kuchni holenderskiej, francuskiej i angielskiej. Właściwości i działanie lecznicze Roślina ta zawiera duże ilości żelaza, magnezu, karotenu i witaminy C. Trybula oczyszcza krew oraz wzmacnia odporność. Uwagi Bardzo łatwo pomylić ją z silnie trującym pietrasznikiem, dlatego nie powinno zbierać się trybuli dziko rosnącej. Bardzo podobna do trybuli ogrodowej jest trybula leśna, która nie nadaje się na przyprawę.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy