luty25

Swieze zioła-podstawa smaku

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Aby zioła zachowały wszystkie swoje zalety, trzeba się z nimi umiejętnie obchodzić:

  • Siekane na zwilżonej desce tracą mniej aromatu.
  • Nadmiar świeżych ziół najlepiej posiekać, wymieszać z solą i trzymać w chłodzie, w zamykanym pudełeczku. Niesolone zioła można przechowywać zamrożone.
  • Zioła powinny być dodawane do potraw pod koniec gotowania, ponieważ wysoka temperatura zabija ich smak i aromat.

 

rozmaryn szałwia pietruszka mięta kolendra ziola_rozmaryn1.jpg ziola_szalwia1.jpg   ziola_pietruszka1.jpg ziola_mnieta1.jpg ziola_kolendra1.jpg - doniczka - cięty 100 g -doniczka - cięta 100 g - doniczka - pęczek - doniczka - doniczka - cięta 100 g Świeże zioła są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, mających właściwości przeciwnowotworowe. Od tysięcy lat zioła były stosowane przez człowieka na różnorodne dolegliwości. Zioła to naturalne lekarstwo: są bezpieczne i nie powodują skutków ubocznych (pod warunkiem, że są stosowane z umiarem – ziół nie wolno przedawkować).

 

bazylia majeranek oregano tymianek bazylia  majeranek oregano  tymianek - doniczka   - doniczka - doniczka - doniczka Ziołami można leczyć bóle głowy, trądzik, przeziębienia i grypę. Zioła są niezastąpione w oczyszczaniu organizmu ze wszelkich trujących toksyn. Zioła to również bardzo skuteczny środek na wzmocnienie układu odpornościowego. Nie obawiajmy się stosować ziół w swojej codziennej diecie. Dodawajmy zioła do naszych potraw. Na bóle żołądka pomoże mięta, a na ból gardła napar z szałwii. Zamiast tabletek nasennych wypijmy przed snem herbatkę z melisy. Zioła to naprawdę zdrowsze życie.

 

szczypiorek melisa koperek  szczypiorek  melisa  koperek - doniczka - pęczek - doniczka - doniczka - pęczek




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy