luty27

Aksamitka meksykańska

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie

Południowe Stany Zjednoczone Ameryki Północnej oraz Meksyk.

Część użytkowa rośliny

Świeże liście i kwiaty.

Właściwości sensoryczne

Roślina posiada przyjemny anyżowy zapach, jej aromat bardzo przypomina tradycyjny estragon. Liście smakują bardzo podobnie i bardzo intensywnie.

Główne składniki aromatyczne

-

Zastosowanie

Estragon meksykański stosowany był w czasach Azteków, zarówno w celach religijnych jak i leczniczych. Obecnie przyprawa ta cieszy się popularnością w południowych stanach USA. Przyprawa może z powodzeniem zastępować tradycyjny estragon, poza tym lepiej się uprawia w warunkach gorącego klimatu.

Bardzo podobny do tradycyjnego, estragon meksykański ma intensywniejszy i silniejszy aromat. Świetnie pasuje do ostrych potraw, które są bardzo popularne w południowo-zachodnich stanach Ameryki. Nadaje się jako składnik do bouquet garni (z francuskiego „bukiet aromatyczny”), do przyprawiania masła oraz octu winnego. Jego przyjemny zapach dobrze harmonizuje z mięsem drobiowym.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy