luty27

Bylica pospolita

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie

Rejony Europy i Azji o umiarkowanym klimacie.

Część użytkowa rośliny

Liście, najlepiej ścięte tuż przed kwitnieniem.

Właściwości sensoryczne

Gorzkie i aromatyczne.

Główne składniki aromatyczne

Olejki eteryczne (0,03 do 0,3%) zawierają wiele różnych terpenów oraz ich pochodnych, między innymi 1,8-cyneol, kamfor, linalool, tujon, 4-terpineol, borneol, α-kardinol oraz inne mono- i seskwiterpeny. Ich skład ilościowy i jakościowy jest bardzo zmienny i zależny od warunków glebowych, klimatycznych, nawożenia i czasu zbioru.

Bylica pospolita: liście od strony wierzchniej i spodniej oraz kwiaty Zastosowanie

Bylica pospolita, podobnie jak blisko spokrewniona z nią bylica boże drzewko, są rzadko stosowane jako przyprawa. Jej nieznacznie gorzki smak dobrze pasuje do tłustych ryb, czy mięsa (polecana jest do gęsiny i baraniny). Czasami jest spożywana na surowo w formie sałatki.

Jednakże najważniejszym przeznaczeniem przyprawowym bylicy pospolitej, wydaje się być pieczona gęś, która jest tradycyjną potrawą na święta Bożego Narodzenia w Niemczech (Weihnachtsgans). Najprościej jest kilka gałązek bylicy umieścić wewnątrz gęsiej tuszki przed pieczeniem. Jeśli gęś jest faszerowana, farsz przyprawia się bylicą. Najpopularniejszymi składnikami nadzienia są jabłka oraz kasztany, które doskonale komponują się ze przyprawami śródziemnomorskimi.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy