luty27

Chiński imbir

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie

Południowe Chiny oraz południowo wschodnia Azja.

Część użytkowa rośliny

Kłącze.

Właściwości sensoryczne

Posiada silne właściwości lecznicze.

Główne składniki aromatyczne

Chiński imbir zawiera od 1 do 3 % olejków eterycznych. Zidentyfikowano wiele związków odpowiedzialnych za jego aromat, takich jak 1-8-cyneol, kamfor, d-bomeol oraz metyl cynamonowy. W śladowych ilościach występują również d-pinen, zingiberen, zingiberon, kurkumina, zedoarin i inne. Posiada również związki o zapachu róży – monoterpenoidowe alkohole, geraniol oraz nerol.

Świeże kłącza chińskiego imbiru Zastosowanie

Ta przyprawa jest chińskim lekarstwem stosowanym od dawna, a jej użycie w kuchni ogranicza się jedynie do kilku regionów południowo zachodniej Azji. Jednakże największą popularnością cieszy się w Tajlandii, gdzie rozdrobnione kłącza dodawane są do potraw warzywnych oraz rybnych. Często znaleźć ją można w Thai curry pastes. Jeśli świeża roślina nie jest dostępna, do dań rybnych można zastosować kłącza pokrojone w plastry i wysuszone.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy