luty27

Kolendra wietnamska

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie

Kolendra wietnamska jest rośliną naturalnie występującą na półwyspie południowo-wschodniej Azji (Indochiny).

Część użytkowa rośliny

Liście, używane zawsze jako świeże.

Właściwości sensoryczne

Roślina posiada zapach kolendry z wyraźną nutą cytrynową. Smak pikantny, który dominuje w blisko spokrewnionym pieprzu wodnym, jest ledwie wyczuwalny.

Główne składniki aromatyczne

W olejkach eterycznych kolendry wietnamskiej znaleziono długołańcuchowe aldehydy, między innymi dekanal (28%) i dodekanal (44%), ponadto dekanol (11%). Seskwiterpeny ( α -humulen, β -caryophilen) stanowią ok. 15% olejków eterycznych. (Journal of Essential Oil Research, 9 , 603, 1997)

Gałązka wietnamskiej kolendry Zastosowanie

Kolendra wietnamska jest jedną z wielu przypraw specyficznych dla wietnamskiej kuchni. Roślina jest również znane poza Wietnamem. Występuje w przepisach malezyjskich oraz kuchni Singapuru.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy