luty27

Limnofila pachnąca

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie

Wiele rodzajów Limnophila znaleziono w spokojnych wodach południowej Azji. Niektóre z nich są popularnymi roślinami akwariowymi. W Wietnamie, limnofila pachnąca jest uprawiana głównie na zalewowych polach ryżowych.

Podobne odmiany, Limnophila rugosa (Roth) Merril (syn. L. roxburghii, Herpestris rugosa Roth) posiadające liście o zapachu zbliżonym do anyżu, są sporadycznie stosowane w kuchni (Jawa).

Część użytkowa rośliny

Świeże liście.

Właściwości sensoryczne

Przyprawa ma specyficzny aromat, trudny do opisania. Przypomina cytrynę, lecz jest bardziej drażniący.

Główne składniki aromatyczne

Liście zawierają ok 0,13% olejków eterycznych, których głównymi składnikami są limonen oraz perilaldehyd.

Kwitnąca limnofila Zastosowanie

Limnofila jest jedną z przypraw stosowanych prawie wyłącznie lub głównie w kuchni wietnamskiej. Jej intensywny, bardzo cytrynowy zapach doskonale komponuje się z mięsem ryb słodkowodnych. W południowych rejonach Wietnamu, limnofila jest niezbędną przyprawą pikantnej zupy rybnej (canh chua). Jest zwykle stosowana w stanie surowym, grubo posiekana i często służy również jako dekoracja wielu południowo wietnamskich potraw. Canh chua jest w zasadzie łagodniejszą wersją ognistej tajskiej zupy tom yam, która częściej jest przygotowywana nie z ryb, lecz z krewetek. Zwykle jest to danie samo w sobie, spożywane tylko ze świeżą bagietką (baguette); Często garnek jest ustawiony w centrum stołu i każdy z gości zanurza w niej kawałek chleba.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy