luty27

Niepokalanek pospolity

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie

Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.

Część użytkowa rośliny

Owoce.

Właściwości sensoryczne

Aromatyczna, lecz o słabym aromacie. Nieznacznie cierpki i gorzki smak.

Główne składniki aromatyczne

Suszone owoce zawierają tylko niewielkie ilości (0,5%) olejków eterycznych, w których największy udział mają monoterpenowe pochodne limonenu, 1,8-cyneol, octan bornylu, α- oraz β-pinen i sabinen. Gorzki i ostry smak powodują flawonoidy (kastikan, orientyna i izowiteksyna) oraz glukozydy irydoidów (agnuzyd, aukubina).

Suszone owoce niepokalanka Zastosowanie

Suszone jagody niepokalanka mają w niewielkiej skali zastosowanie jako substytut pieprzu, jednak ich smak jest dużo słabszy. Większą wartość mogą stanowić w mieszankach przypraw stosowanych do grillowanego czy smażonego mięsa.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy