luty27

Pieprz meksykański

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie

Tropikalna Mezoameryka (Środkowy Meksyk, Gwatemala, Panama, Północna Kolumbia).

Część użytkowa rośliny

Świeże liście. Osiągają długość do 30cm, a nawet więcej.

Właściwości sensoryczne

Aromatyczne i przyjemne, nieznacznie przypominający anyż, gałkę muszkatołową i czarny pieprz. Smak jest silniejszy w młodych łodygach i nerwach, które mają dodatkowo przyjemną, rozgrzewającą ostrość.

Główne składniki aromatyczne

Olejki eteryczne z liści (0,2%) są bogate w safrol (do 80%), związek o przyjemnym zapachu. Ponadto, stwierdzono również występowanie różnych mono oraz seskwiterpenoidów.

Święty pieprz, roślina z kwiatem Zastosowanie

Święty pieprz jest niestety jedną z tych przypraw, które są bardzo trudno dostępne poza regionem swego pochodzenia.

Przyprawa jest często używana w tropikalnej kuchni meksykańskiej. Liście stanowią pachnącą dekorację lub mogą służyć do owijania kawałków żywności podczas gotowania na parze, pieczenia czy smażenia. Najsłynniejszy przepis pochodzi z prowincji Veracruz (gdzie przyprawa jest szczególnie popularna) i jest nią Pescado en Hoja Santa - ryba zawinięta w liście świętego pieprzu, pieczona i podawana z ostrym sosem pomidorowym. W Środkowym Meksyku roślina jest stosowana do przyprawiana napoju czekoladowego (czekolada Azteków, patrz również wanilia).

Na końcu wspomnieć należy, że święty pieprz jest również istotnym składnikiem mole verde, jednego ze słynnych siedmiu sosów pochodzących z meksykańskiego miasta Oaxaca.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy