Notki w kategorii:

Moje wpisy

kwie.27

szałwia lekarska

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, a napary z szałwii łagodzą zapalenia gardła i skóry. Ponadto działa kojąco na depresję, zmęczenie, wyczerpania. Napar z szałwii stosuje się przy nadmiernym poceniu nocnym, zwłaszcza u gruźlików i neurotyków. Dzięki bakteriobójczym właściwościom stosuje się szałwię także zewnętrznie do płukania jamy...



kwie.27

aloes,

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


Gorzki sok aloesu zwyczajnego jest wykorzystywany we współczesnej medycynie. Sok stosowany bezpośrednio na rany skóry bardzo przyspiesza proces gojenia. Sok pozyskuje się także z aloesu uzbrojonego, Aloe perryi i innych gatunków pokrewnych. Świeże liście A. arborescens i innych gatunków uprawnych służą do otrzymywania wodnych wyciągów. Aloes ma silne działanie...



kwie.27

męczennica cielista

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


Roślina lecznicza. Surowcem leczniczym jest ziele męczennicy – Herba Passiflorae. Ziele zawiera alkaloidy indolowe, flawonoidy, glikozyd cyjanogenny, fitosterole, sole mineralne, pasiflorynę. Surowiec ma działanie uspokajające. W doświadczeniach przeprowadzanych na zwierzętach stwierdzono, że męczennica znosi pobudzający wpływ amfetaminy, stąd stosowanie jej w leczeniu...



kwie.27

żeń-szeń,

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


  Roślina lecznicza: Korzenie cenione w lecznictwie chińskim już 4000 lat temu. Trzeba jednak zaznaczyć, że twierdzenia o różnych pozytywnych działaniach żeń-szenia na organizm ludzki są w rzeczywistości niepewne, gdyż istnieje pokaźna grupa badań[potrzebne źródło], które takim właściwościom żeń-szenia zaprzeczają. Mimo wszystko jest on...



kwie.27

dzika róża,

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


  Roślina lecznicza Surowiec zielarski: dojrzałe owoce (Fructus Rosae). Są składnikiem wielu mieszanek ziołowych. Zawierają oprócz ogromnej ilości witaminy C garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny. Owoce są niezwykle bogatym źródłem witaminy C – zawierają jej dziesięciokrotnie więcej, niż porzeczka czarna. Już 1-3...



kwie.27

kminek zwyczajny

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


Ja dodaje kminek do wielu potraw i mąż który z poczatku nie był do tego przyzwyczajony sam jak coś kuchci g Olejek kminkowy destylowany z owoców to przezroczysta, żółtawa ciecz o przyjemnym zapachu i lekko piekącym smaku. Działanie: przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, sokopędnie, mlekopędnie, bakteriobójczo....



kwie.27

konwalia majowa

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


czy wiedziałyście ze istnieje taka konwalia? a w dodatku jest lecznicza? Chińska medycyna ludowa korzeń i ziele konwalii stosowała już w starożytności do leczenia schorzeń naczyniowo-sercowych (pod nazwą 'liń-lań'). W Europie już w średniowieczu leki z konwalii stosowane były w chorobach serca, epilepsji i bólach. W XVI wieku napary z kwiatów konwalii majowej w wodzie...



kwie.27

mięta pieprzowa

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


  Roślina lecznicza Surowiec zielarski : Liść mięty pieprzowej (Folium Menthae piperitae), którego głównymi składnikami są: olejek miętowy, kwas askorbinowy (25 mg%), karoten (do 40 mg%), rutyna (14 mg%), apigenina, betaina, kwas oleanowy i ursulowy. Przetwór : olejek miętowy (Oleum Menthae piperitae), w skład którego wchodzą: mentol...



kwie.27

majeranek ogrodowy

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


  Roślina uprawna W uprawie roślina nie ma odmian, ale rozróżnia się trzy formy: roczną (najczęściej w Polsce uprawianą), dwuletnią i trwałą (bylina), która w naszych warunkach klimatycznych nie zawiązuje nasion (mnoży się przez podział lub odkłady). Sposób uprawy : Siew w szklarni, wysadzanie rozsady po "zimnych ogrodnikach"....



kwie.27

Miłorzab japoński

dodano: 27 kwietnia 2010 przez sylciar


Dziewczyny jeśli któraś z was cierpi na astmę to polecam właśnie to ziele...Podobno jest skuteczne....Rodzina miłorzębowatych znana była już 270 milionów lat temu. W chińskiej medycynie miłorzębem japońskim leczono astmę. Do krajów europejskich Miłorząb japoński dotarł około 1700 r. dzięki niemieckiemu lekarzowi i botanikowi, który po raz pierwszy zanotował własności...



luty27

Aidżwan

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Wschodnie wybrzeże basenu Morza Śródziemnego, być może Egipt. Obecne, główne rejony uprawy to Persja oraz Indie. Przyprawa o małym znaczeniu w światowym handlu. Część użytkowa rośliny Małe owoce, podobne do kminku. Właściwości sensoryczne Podobne do tymianku, ale silniejsze i mniej subtelne. Główne składniki aromatyczne W składzie olejków eterycznych...



luty27

Aksamitka meksykańska

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowe Stany Zjednoczone Ameryki Północnej oraz Meksyk. Część użytkowa rośliny Świeże liście i kwiaty. Właściwości sensoryczne Roślina posiada przyjemny anyżowy zapach, jej aromat bardzo przypomina tradycyjny estragon. Liście smakują bardzo podobnie i bardzo intensywnie. Główne składniki aromatyczne -...



luty27

Annato

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowa Ameryka. Głównym eksporterem jest Brazylia. Obecnie roślina ta jest uprawiana również na Filipinach (sprowadzona tam przez Hiszpanów). Część użytkowa rośliny Ciemne czerwone nasiona (średnica ok. 3 mm ). Właściwości sensoryczne Annato posiada delikatny zapach perfum. Główne składniki aromatyczne Za kwiatowy zapach nasion odpowiada tricykliczny...



luty27

Anyż

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Wschodnia część basenu Morza Śródziemnego (Egipt?) lub Zachodnia Azja. Ważnym producentem anyżu jest obecnie Turcja, jednak nadal najlepszej jakości przyprawa pochodzi z Hiszpanii. Część użytkowa rośliny Nasiona. Właściwości sensoryczne Słodki i bardzo aromatyczny. Główne składniki aromatyczne Głównym składnikiem olejków eterycznych (stanowiących do 3%...



luty27

Asafetyda

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Różne gatunki z rodzaju Ferula rosną w stanie dzikim we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, aż do Środkowej Azji. Najważniejsze z nich to F. asafoetida, F. alliacea, F. foetida and F. narthex, wszystkie pochodzące z Azji Środkowej (Iran i Afganistan). Część użytkowa rośliny Mleczny sok pochodzący z korzenia, który po wyschnięciu brązowieje i...



luty27

Bazylia

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Rodzaj Ocimum jest rozprzestrzeniony na terenach Azji, Afryki, Środkowej i Południowej Ameryki. Miejscem, w którym występuje jego największa różnorodność jest Afryka. Prawdopodobnie pierwszym zakątkiem, w którym zaczęto uprawiać bazylię były Indie. Obecnie bazylia jest uprawiana w wielu krajach azjatyckich oraz śródziemnomorskich. Głównymi jej eksporterami (na...



luty27

Bylica pospolita

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Rejony Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Część użytkowa rośliny Liście, najlepiej ścięte tuż przed kwitnieniem. Właściwości sensoryczne Gorzkie i aromatyczne. Główne składniki aromatyczne Olejki eteryczne (0,03 do 0,3%) zawierają wiele różnych terpenów oraz ich pochodnych, między innymi 1,8-cyneol, kamfor, linalool, tujon, 4-terpineol, borneol, α-kardinol...



luty27

Chiński imbir

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowe Chiny oraz południowo wschodnia Azja. Część użytkowa rośliny Kłącze. Właściwości sensoryczne Posiada silne właściwości lecznicze. Główne składniki aromatyczne Chiński imbir zawiera od 1 do 3 % olejków eterycznych. Zidentyfikowano wiele związków odpowiedzialnych za jego aromat, takich jak 1-8-cyneol, kamfor, d-bomeol oraz metyl cynamonowy. W...



luty27

Chrzan

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Roślina pochodzi prawdopodobnie z rejonów basenu Morza Śródziemnego lub wschodniej Europy. Obecnie jest szeroko rozpowszechniona w centralnej i wschodniej Europie. Część użytkowa rośliny Korzeń, prawie zawsze używany w stanie świeżym, ewentualnie marynowany. Właściwości sensoryczne Nienaruszony korzeń chrzanu nie posiada zbyt silnego zapachu, jednak w wyniku...



luty27

Cynamon

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Ojczyzną Cinnamomum zeylanicum jest wyspa Sri Lanka (dawniej nazywana Cejlonem), w południowo-wschodnich Indiach. Naturalnie występuje także w południowo-zachodnich Indiach oraz na wzgórzach Taninthayi w Birmie. Podejmowano wiele prób przeniesienia drzew cynamonowych w inne rejony tropikalne, lecz przyjęły się one tylko na Seszelach. Część użytkowa rośliny Kora z...



luty27

Czarny kardamon

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Niektóre gatunki należące do rodzaju Amomum występują na całym górzystym terenie Himalajów, aż do południowych Chin. Ponadto, kardamon występuje również w Afryce (rodzaj Aframomum znany jest na Madagaskarze, w Somalii i Kamerunie; innym przykładem rośliny należącej do tego rodzaju jest występująca w Zachodniej Afryce ostra przyprawa znana jako rajskie ziarna)....



luty27

Czosnek

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Środkowa Azja, lecz uprawiany jest prawie na całym świecie. Część użytkowa rośliny Cebula podziemna (ta część rośliny pełni funkcje spichrzowe i powstaje z liści). Znacznie rzadziej zastosowanie mają świeże liście. Właściwości sensoryczne Silny i charakterystyczne zapach, który jest wyraźnie różny w zależności od tego, czy czosnek jest świeży, czy...



luty27

Czosnek niedźwiedzi

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Niektóre gatunki należące do rodzaju Amomum występują na całym górzystym terenie Himalajów, aż do południowych Chin. Ponadto, kardamon występuje również w Afryce (rodzaj Aframomum znany jest na Madagaskarze, w Somalii i Kamerunie; innym przykładem rośliny należącej do tego rodzaju jest występująca w Zachodniej Afryce ostra przyprawa znana jako rajskie ziarna)....



luty27

Gałgant chiński

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowo wschodnia Azja, prawdopodobnie południowe Chiny. Obecnie jest uprawiany w Indochinach, Tajlandii, Malezji oraz Indonezji. Część użytkowa rośliny Kłącza podobne do imbiru. Zbudowane są z cylindrycznych segmentów (kolistych na przekroju), których jasnoczerwona powierzchnia posiada charakterystyczne poprzeczne prążki wąskich, czerwono-brązowych pierścieni....



luty27

Goździki

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Drzewo goździkowe (goździkowiec korzenny) rośnie dziko na Północnych Molukach (w Indonezji) i było tradycyjnie uprawiane na wyspach Ternate, Tidore i Bacan, oraz na zachodnim wybrzeżu Halmahera. Holendrzy rozprzestrzenili uprawę goździkowców na kilka innych wysp Moluków, lecz dopiero po upadku holenderskiego monopolu (w XVIII wieku), drzewa goździkowe rozpoczęto...



luty27

Hyzop

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Uważa się, że roślina ta pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Część użytkowa rośliny Wszystkie nadziemne części rośliny (łodygi, liście, kwiaty) stosowane razem. Wysuszona roślina jest mniej aromatyczna. Właściwości sensoryczne Aromatyczna i nieznacznie gorzka. Główne składniki aromatyczne Zawartość olejków eterycznych jest raczej niewielka (0,3...



luty27

Imbir

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Środkowa Azja. Obecnie imbir jest uprawiany w rejonach zwrotnikowych i podzwrotnikowych Azji (50% światowych zbiorów pochodzi z Indii), Brazylii, Jamajce (stamtąd pochodzą korzenie najlepszej jakości) oraz Nigerii, gdzie imbir jest bardziej pikantny, lecz posiada nieco mniej atrakcyjny aromat niż pochodzący z innych źródeł. Część użytkowa rośliny Duże, świeże...



luty27

Jałowiec

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Wiele gatunków z rodzaju Juniperus rośnie w Europy i Azji (w każdych warunkach klimatycznych panujących na tych kontynentach). Część użytkowa rośliny Przypominające jagody szyszki. Dojrzewają dopiero po dwóch latach. Właściwości sensoryczne Aromatyczne z nutą słodyczy. Główne składniki aromatyczne Szyszkojagody jałowca zawierają 33% cukrów oraz 10% żywicy i...



luty27

Kardamon

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowe Indie oraz Sri Lanka. Indyjski kardamon jest drobniejszy, lecz bardziej aromatyczny. Pomimo, że Indie są największym producentem kardamonu, tylko nieznaczna część produkcji trafia na eksport, gdyż większość zużywana jest na krajowe potrzeby. Największym eksporterem kardamonu jest Gwatemala, gdzie uprawa tej rośliny jest prowadzona od mniej więcej wieku i...



luty27

Kmin rzymski

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Zachodnia Azja, gdzie jest uprawiany od czasów biblijnych. Główne kraje obecnie uprawiające kmin to Indie, Iran, Indonezja, Chiny i południowe kraje basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystywane części roślin Owoce (często nazywane „nasionami”) Właściwości sensoryczne Silnie aromatyczny. Ma ziemisty, cierpki, aromatyczny, głęboki i pieprzowy posmak z...



luty27

Kminek

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Od Europy środkowej do Azji; Mało znanym faktem jest to, że jego ojczyzną jest właśnie Europa. Obecnie, główne rejony uprawy to Holandia, wschodnia Europa i Niemcy. Ponadto północna Afryka, szczególnie Egipt. Część użytkowa rośliny Owoce. Właściwości sensoryczne Silnie aromatyczny i rozgrzewający. Główne składniki aromatyczne Owoce kminku mogą zawierać od 3...



luty27

Kolendra meksykańska

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Przyprawa należy do naturalnej roślinności Wysp Karaibskich. Obecnie, została rozpowszechniona na dużej części południowo-wschodniej Azji (w Indochinach, Malezji i Indonezji). Część użytkowa rośliny Świeże liście. Właściwości sensoryczne Silny aromat, bardzo podobny do świeżych liści kolendry, smak również podobny, a nawet nieco silniejszy. Główne...



luty27

Kolendra wietnamska

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Kolendra wietnamska jest rośliną naturalnie występującą na półwyspie południowo-wschodniej Azji (Indochiny). Część użytkowa rośliny Liście, używane zawsze jako świeże. Właściwości sensoryczne Roślina posiada zapach kolendry z wyraźną nutą cytrynową. Smak pikantny, który dominuje w blisko spokrewnionym pieprzu wodnym, jest ledwie wyczuwalny. Główne...



luty27

Komosa piżmowa

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Roślina występuje naturalnie w środkowym i południowym Meksyku. Obecnie jest popularna również w Europie i Stanach Zjednoczonych. Część użytkowa rośliny Liście, kwiaty oraz niedojrzałe owoce, które mają najsilniejszy smak. Najlepiej stosować je w stanie świeżym, ponieważ jednak świeże zioła są dostępne tylko dla tych, którzy uprawiają ją we własnym...



luty27

Koper ogrodowy

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Środkowa Azja. Najwięcej kopru importuje się z Egiptu oraz innych krajów basenu Morza Śródziemnego, a także wschodniej Europy. Część użytkowa rośliny Owoce (najlepsze są rozdrobnione przed użyciem). Świeża roślina również jest bardzo aromatyczna, lecz wiele traci ze swojego delikatnego aromatu podczas suszenia. Właściwości sensoryczne Słodki i aromatyczny,...



luty27

Koper włoski

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Basen Morza Śródziemnego. W średniowieczu, dzięki zakonnikom roślinę rozpropagowano w kierunku północnym. Część użytkowa rośliny Owoce. W przeciwieństwie do innych roślin zachowuje zieloną barwę po suszeniu. Zgodnie z regułą, zielona barwa wskazuje na dobrą jakość. We Włoszech, na niewielką skalę stosuje się pyłek kopru, jako drogą i ekstrawagancką...



luty27

Kozieradka

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Od basenu Morza Śródziemnego aż do Chin. Część użytkowa rośliny Brązowo-żółte, romboidalne nasiona. W Indiach spożywa się również świeże liście, które są uważane za smaczne warzywa. Liście są przygotowywane podobnie jak szpinak lub suszone i używane do przyprawiania potraw. Właściwości sensoryczne Gorzka i aromatyczna. Główne składniki aromatyczne...



luty27

Krokosz barwierski

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Basen Morza Śródziemnego. Część użytkowa rośliny Kwiaty Właściwości sensoryczne Bardzo słaby, ziołowy. Główne składniki aromatyczne Kwiaty krokoszu nie zawierają olejków eterycznych lecz kartaminę (zwaną również czerwienią hiszpańską) – barwnik należący do grupy flawonoidów. Roślina ta jest uprawiana głównie dla jadalnego oleju, który pozyskuje...



luty27

Kurkuma

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Pochodzenia kurkumy nie można dokładnie odtworzyć, ponieważ była już przedmiotem handlu w starożytności. Prawdopodobnie była to południowo-wschodnia Azja lub południowa Azja (Indonezja i południowe Indie, gdzie kurkuma była uprawiana od przeszło 5000 lat. Pokrewny gatunek Curcuma xanthorrhiza występuje na Jawie, gdzie jest nazywany temu lawak . Smakiem odpowiada...



luty27

Limnofila pachnąca

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Wiele rodzajów Limnophila znaleziono w spokojnych wodach południowej Azji. Niektóre z nich są popularnymi roślinami akwariowymi. W Wietnamie, limnofila pachnąca jest uprawiana głównie na zalewowych polach ryżowych. Podobne odmiany, Limnophila rugosa (Roth) Merril (syn. L. roxburghii, Herpestris rugosa Roth) posiadające liście o zapachu zbliżonym do anyżu, są...



luty27

Liść laurowy

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Prawdopodobnie Środkowa Azja. Obecnie, krzewy wawrzynu rosną wokół basenu Morza Śródziemnego. Jednym z głównych eksporterów jest Turcja. Część użytkowa rośliny Liście. W przemyśle, olej laurowy jest otrzymywany z owoców, które również mogą być używane jako przyprawa. Właściwości sensoryczne Aromatyczne i nieco goryczkowe. Główne składniki aromatyczne...



luty27

Majeranek

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Majeranek pochodzi z Azji Mniejszej. Ponieważ jest to popularna przyprawa, uprawia się ją nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego, lecz również w Środkowej i Wschodniej Europie, jednakże dla lepszej jakości wymaga raczej ciepłego klimatu. Część użytkowa rośliny Liście. Właściwości sensoryczne Aromatyczny i nieco gorzki. Zapach nieznacznie przypomina...



luty27

Marchewnik anyżowy

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Ojczyzną tej rośliny jest zachodnia Europa. Powszechnie uprawiana jako roślina ogrodowa na zachodzie Europy, głównie w Skandynawii. Część użytkowa rośliny Liście, głównie w postaci świeżej. Niedojrzałe owoce są dobrym zastępnikiem anyżu. Właściwości sensoryczne Silny zapach, przypominający lukrecję lub anyż, słodki smak (głównie łodyga). Zarówno zapach...



luty27

Mięta

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Mięta pieprzowa jest mieszańcem (zwykle bezpłodnym) mięty nadwodej (M. aquatica) i mięty zielonej (M. spicata). Niekiedy można znaleźć ją w formie dzikiej w środkowej i południowej Europie, ale prawdopodobnie jako pierwsi rozpoczęli jej uprawę Anglicy, skąd dotarła na kontynent europejski i dalej do Afryki. Obecnie głównym rejonem uprawy jest północna Afryka. Dla...



luty27

Mirt zwyczajny

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Roślina jest szeroko rozpowszechniona od północno-zachodniego do wschodniego krańca basenu Morza Śródziemnego. Często wspomina o niej Stary Testament, co zapewnia jej duże znaczenie wśród mieszkańców wschodniej Azji. Część użytkowa rośliny Głównie świeże lub suszone liście. Właściwości sensoryczne Liście posiadają aromatyczny oraz świeży zapach,...



luty27

Niepokalanek pospolity

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Część użytkowa rośliny Owoce. Właściwości sensoryczne Aromatyczna, lecz o słabym aromacie. Nieznacznie cierpki i gorzki smak. Główne składniki aromatyczne Suszone owoce zawierają tylko niewielkie ilości (0,5%) olejków eterycznych, w których największy udział mają monoterpenowe pochodne limonenu, 1,8-cyneol, octan...



luty27

Oregano

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Wiele gatunków z rodzaju Origanum występuje naturalnie w rejonach basenu Morza Śródziemnego i wszystkie z nich są stosowane jako przyprawy handlowe. Na skład olejków eterycznych mają większy wpływ warunki klimatyczne, glebowe oraz rok uprawy, niż odmiana. Najważniejsze gatunki to O. vulgare (paneuropejski), O. onites (Grecja, środkowa Azja) oraz O. heracleoticum...



luty27

Papryka

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Uważa się, że papryka pochodzi z południowego Meksyku. Pierwsi hiszpańscy odkrywcy przywieźli nasiona czerwonej papryki do Europy, gdzie roślina stopniowo straciła swój ostry smak i przeobraziła się w słodką paprykę. Inne przyprawy także uprawiano początkowo w zachodniej części Ameryki Południowej. W XVI wieku papryka zawędrowała na Bałkany, na Węgry i do...



luty27

Pieprz kubeba

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Indonezja. Pieprz kubeba obecnie uprawia się głównie na Jawie oraz innych Indonezyjskich wyspach, ale również w niektórych krajach Afryki (Sierra Leone oraz Kongo). Część użytkowa rośliny Owoce. Jagody z krótkimi łodyżkami są nieco większe niż ziarna pieprzu, jednak mają pomarszczona powierzchnię. Większość jagód jest pusta. Sprzedawane są w całości, ale...



luty27

Pieprz meksykański

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Tropikalna Mezoameryka (Środkowy Meksyk, Gwatemala, Panama, Północna Kolumbia). Część użytkowa rośliny Świeże liście. Osiągają długość do 30cm, a nawet więcej. Właściwości sensoryczne Aromatyczne i przyjemne, nieznacznie przypominający anyż, gałkę muszkatołową i czarny pieprz. Smak jest silniejszy w młodych łodygach i nerwach, które mają dodatkowo...



luty27

Pieprz murzyński

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Tropikalna Afryka (od Etiopii aż do Ghany) Część użytkowa rośliny Owoce w postaci niewielkich, skręconych strąków podobnych do fasoli. Są ciemnobrązowe, cylindryczne, od 2,5 do 5 cm długości i od 4 do 6 mm szerokości. Kontury nasion są widoczne na zewnątrz strąków. Każdy strąk zawiera od 5 do 8 nerkowatych nasion, mających około 5 mm długości. Łuska jest...



luty27

Pieprz tasmański

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Australia. Roślinę występuje głównie w Tasmanii, ale również w Stanie Wiktoria i Nowa Południowa Walia. Część użytkowa rośliny Suszone jagody, zbliżone wielkością i barwą do czarnego pieprzu. Można wykorzystać również sproszkowane, suszone liście. Właściwości sensoryczne Po spożyciu czystej przyprawy pojawia się słodki smak, ale trwa on tylko przez...



luty27

Seler

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Europa; uprawiany w rejonach basenu Morza Śródziemnego od co najmniej 3000 lat. Szeroka rozpiętość uprawy, sięgająca od centralnej do północnej Europy, jest wynikiem dekretów Karola Wielkiego. Część użytkowa rośliny Liście i korzenie. Obie części są używane jako warzywo oraz przyprawa. Owoce selera, często nazywane nasionami, są silną, lecz raczej rzadko...



luty27

Szafran

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Szafran pochodzi z Azji Zachodniej, najprawdopodobniej z Persji i rejonów Morza Śródziemnego. Krokus uprawiany był w starożytnej Europie. Mongołowie przywieźli szafran z Persji do Indii. Obecnie szafran jest uprawiany w obszarze od krajów zachodnich basenu Morza Śródziemnego (Hiszpania), aż po Indie (Kaszmir). Największymi producentami są Hiszpania i Iran. Razem...



luty27

Trybula ogrodowa

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Prawdopodobnie południowa Afryka lub rejony Kaukazu. Część użytkowa rośliny Liście. Prawie zawsze używana jest w postaci świeżej, lecz można również zachować jej wartości przyprawowe po głębokim zamrożeniu lub po przygotowaniu w postaci sosu pesto. Właściwości sensoryczne Słodka i aromatyczna, trochę pomiędzy czosnkiem a anyżem. Główne składniki...



luty27

Woskownica europejska

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Roślina występuje w oligotroficznych środowiskach północnej Europy, Azji oraz Północnej Ameryce. W Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej spotkać można blisko z nią spokrewnioną roślinę Myrica pensylvanica (bayberry). Część użytkowa rośliny Liście świeże lub suszone. Liście woskownicy są gęsto pokryte gruczołami olejowymi. Powierzchnia liści jest...



luty27

Ziele angielskie

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Jamajka, która jest również jej głównym eksporterem. Również inne państwa Ameryki Środkowej (np. Meksyk, Honduras) są producentami tej przyprawy, ale uważa się że jest ona niższej jakości. Owoce P. racemosa, blisko spokrewnionego gatunku, służą czasami do fałszowania ziela angielskiego. Część użytkowa rośliny Niedojrzałe, wysuszone owoce. W krajach...



luty25

Zioła i przyprawy

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


anyż arcydzięgiel bazylia cebula chilli cynamon czarnuszka cząber czosnek...



luty25

Ziele Angielskie

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Pimenta dioica Opis: Ziele angielskie to inaczej owoce korzennika lekarskiego - tropikalnej rośliny przyprawowej pochodzącej głównie z Jamajki, przywiezionej do Europy przez Kolumba. Korzennik lekarski jest to wiecznie zielone drzewo dorastające do 9 m wysokości. Owocowanie rozpoczynają...



luty25

Wanilia

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Vanilla planifolia Opis: Suszony owoc wanilii płaskolistnej, byliny dorastającej do wysokości 10-15 m, pochodzącej z lasów Meksyku i innych krajów Ameryki Środkowej. Wanilia jest obecnie uprawiana na plantacjach Madagaskaru, Jawy i krajów Ameryki Południowej....



luty25

Tymianek

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Thymus vulgaris Opis: Krzewina osiągająca wysokość 30 cm, pochodząca z zachodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Ciekawostki: Ziele tymianku zawiera stosunkowo duże ilości olejku eterycznego, a w nim przeszło połowę stanowią związki...



luty25

Szałwia

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Salvia officinalis Opis: Jest rośliną wieloletnią, mocno rozgałęzionym półkrzewem pochodzącym z rejonu Morza Śródziemnego, osiągającym wysokość do 50 cm. Ciekawostki: Szałwia zawiera bardzo złożony olejek eteryczny (2, 5 %), a w nim...



luty25

Szafran

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Crocus sativus Opis: Przyprawę stanowią wysuszone znamiona słupków kwiatowych szafranu siewnego (krokusa uprawnego). Jest to bylina o wysokości 8-30 cm. Przypuszczalnie pochodzi ze wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Uprawiany w krajach śródziemnomorskich, w Azji Mniejszej i...



luty25

Rozmaryn

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Rosmarinus officinalis Opis: Roślina wieloletnia, krzewinka wyrastająca do nawet do 3 m wysokości. Rośnie jako krzew w krajach śródziemnomorskich, w Polsce dość rzadko uprawiany, lecz często hodowany w doniczkach i ogródkach. Rozmaryn znany był już Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Do...



luty25

Pieprz

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Piper nigrum Opis: Przyprawę stanowią owoce pnącza pochodzącego z Wybrzeża Malabarskiego w południowo-zachodnich Indiach. Tak zwane ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce typu pestkowca. Pieprz biały (otrzymywany przez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej owocni jagód pieprzu...



luty25

Papryka

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Capsicum annum Opis: Przyprawę stanowią wysuszone owoce papryki rocznej, pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej. Była tam uprawiana od tysięcy lat. Hiszpanie rozpowszechnili jej uprawę na całym świecie. Okazy papryki rocznej osiągają od 30 cm do 1 m wysokości. Różnica...



luty25

Oregano

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Origanum vulgare Opis: Oregano zwane też jest lebiodką lub dzikim majerankiem. Jest to bylina, występująca w Europie i Azji Zachodniej. Jest rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość do 80 cm. Ciekawostki: Główne składniki oregano to: olejki...



luty25

Natka Pietruszki

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Petroselinum sativum Opis: Roślina dwuletnia dorastająca do wysokości 80 cm. Przyprawę stanowią wysuszone liście pietruszki, pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego. Pietruszka była uprawiana w III wieku p. n. e. przez Rzymian, którzy używali ją do dekoracji i aromatyzowania. Obecnie...



luty25

Mięta

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Mentha piperita Opis: Mięta pieprzowa jest byliną osiągającą wysokość 30-90 cm. Mięta jest rośliną wieloletnią, o pełzających podziemnych kłączach, z rozłogami nadziemnymi i podziemnymi. Znana była już w starożytnym Egipcie. W Europie uprawia się miętę od przeszło 300 lat i...



luty25

Majeranek

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Orginanum majorana Opis: W uprawie jest rośliną roczną lub dwuletnią, osiągającą wysokość 40 cm. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej części rejonu basenu Morza Śródziemnego i południowej Azji. Przyprawę tę przywieźli z Indii w rejon Morza Śródziemnego Arabowie....



luty25

Lubczyk

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Levisticum officinale Opis: Lubczyk jest to roślina wieloletnia pochodząca z Azji południowo-zachodniej. Jest to dochodząca do 2 metrów bylina o mocnym korzeniu. Najlepszy smak mają świeże, w miarę młode części rośliny. Ciekawostki: Zawiera...



luty25

Liść Laurowy

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Laurus nobilis (Drzewo laurowe) Opis: Liście laurowe rosną na niewielkich, wiecznie zielonych drzewach laurowych. Jako przyprawy używa się wysuszonych liści z drzewa laurowego. Liść laurowy zwany też jest Wawrzynem albo Liściem Bobkowym. Uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na...



luty25

Kurkuma

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Curcuma longa Opis: Pochodzi z południowej Azji, uprawiana głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Jest to podzwrotnikowa wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, która ma silny zapach i ostry palący smak. Kurkuma nazywana jest też ostryżem....



luty25

Kolendra

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Coriandrum sativum Opis: Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. W wielu krajach, u nas również, jest uprawiana jako roślina uprawowa i lecznicza. Należy do roślin jednorocznych, która osiąga wysokość 20-40 cm. Ojczyzną są: Indie, Iran i Azja Mniejsza. Obecnie zasadniczą część...



luty25

Koperek

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Anethum graveolens Opis: Jest rośliną roczną z rodziny baldaszkowatych. Koper pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, południowej Rosji i Indii. Ciekawostki: Koper ogrodowy należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne jak wapń, żelazo i...



luty25

Kminek

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Carum carvi Opis: W stanie zdziczałym spotyka się go na miedzach, łąkach i pastwiskach. Jest to roślina dwuletnia, dorastającą do około 80 cm wysokości. Jej nasiona w kształcie sierpa to jedna z najstarszych przypraw kuchennych, znana już w starożytnym Egipcie. Znali ją już...



luty25

Kardamon

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Elettaria cardamomum Opis: Wieloletnia roślina rosnąca dziko na wybrzeżu Malabaru i masowo uprawiana na Cejlonie. Należy do rodziny imbirowatych. Bylina o grubym, bulwiastym kłączu i długich, grubych korzeniach tworzące z pochew rodzaj łodygi do 2-3 m wysokości. Posiada oryginalny...



luty25

Kapary

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Capparis spinosa Opis: Kapary cierniste są to pączki kolczastego, niewielkiego krzewu kaparowego, dorastającego do 1 m wysokości, którego ojczyzną są wybrzeża Morza Śródziemnego (Francja, Hiszpania, Włochy, Algieria, Cypr, Grecja). Ciekawostki:...



luty25

jałowiec

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Juniperus communis Opis: Wiecznie zielony krzew, występujący na terenie Europy Środkowej. Owoce jałowca (zwanego też Cyprysem) są typowo polską (słowiańską) przyprawą, chociaż jako roślina występuje nie tylko w naszym kraju. Kuliste owoce, zwane szyszkojagodami, dojrzewają w drugim...



luty25

Imbir

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Zingiber officinale Opis: Jest to bylina dorastająca do 1 m wysokości, wśród których rozróżnia się ok. 80 gatunków pochodzących z tropikalnej Azji i Oceanii. Roślina ma kłącze podziemne (o wielkości od 15 do 50 cm), płaskie, silnie rozgałęzione, z którego wyrastają łodygi, z...



luty25

Goździki

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Eugenia caryophyllata Opis: Goździki to jedna z najpopularniejszych przypraw znajdujących się w handlu. Są to w istocie suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, pochodzących z Indonezji. Ponadto goździki są dostarczane przez Madagaskar,...



luty25

Gorczyca

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Brassica Sinapsis Opis: Gorczyca jest rośliną pochodzącą z terenów Europy oraz Azji. Należy do rodziny krzyżowych (Cruciferae). Jej nazwa związana jest z jej charakterystycznym gorzkim smakiem, który zawdzięcza synapinie - związkowi zawartemu w nasionach. Znane są różne gatunki...



luty25

Gałka muszkotołowa

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Myristica fragrans Opis: Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca (Myristica fragrans) wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Moluków, czyli wyspach przypraw. Drzewo zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest...



luty25

estragon

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Artemisia dracunculus Opis: Estragon jest to bylina za ojczyznę którego uznaje się tereny azjatyckiej części Rosji, przede wszystkim brzegi rzek syberyjskich. W stanie dzikim występuje ona również na znacznych obszarach Ameryki Północnej (między Alaską a Teksasem). Przyprawowe zalety...



luty25

czosnek

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Allium sativum Opis: Czosnek jest byliną lub rośliną dwuletnią. Pochodzi prawdopodobnie ze stepowej części Azji Środkowej, skąd rozprzestrzenił się na całą Azję i basen Morza Śródziemnego. Uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Dopiero...



luty25

cząber

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Satureja hortensis Opis: Jako roślina lecznicza i przyprawowa znana była w starożytnym Rzymie, dość pospolita również w średniowiecznej Europie. Jest rośliną jednoroczną, ma silnie korzenny zapach, a w smaku przypomina nieco pieprz. Ze względu na swe właściwości uprawia się go...



luty25

Czarnuszka

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Nigella sativa Opis: Czarnuszka jest jednoroczną rośliną z rodziny jaskrowatych, pochodzącą z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Owocem jest mieszek, zawierający czarne, pachnące nasiona. Roślina ta obecnie jest rozpowszechniona w całej Europie. Ojczyzną jej jest prawdopodobnie Azja...



luty25

cynamon

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Cinnamomum Opis: Drzewo Cynamonowiec (Cinnamomum) stanowi około 50 gatunków drzew z rodziny wawrzynowatych, występujących w południowo-wschodniej Azji i Australii. Cynamon jest korą cynamonowca. Wiecznie zielone drzewo cynamonowe osiąga wysokość do 10 metrów. Rośnie na suchych...



luty25

chilii

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Capsicum frutescens Opis: Chilli pochodzi z Ameryki Południowej (środkowa Boliwia). Odkrył ją razem z nowym lądem Krzysztof Kolumb, który w 1492r. przybył na brzeg karaibskiej wyspy Hispaniola (obecnie Haiti), docierając tym samym na kontynent amerykański. Od tego czasu chilli...



luty25

Cebula

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Allium cepa Opis: Cebula jest byliną, jednak w uprawach traktowana bywa jako roślina roczna lub dwuletnia. Jest to prastare warzywo i przyprawa hodowana w ogrodach już w starożytnym Egipcie i Babilonii. Ciekawostki: Cebula jest źródłem: olejków...



luty25

Bazylia

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Ocimum basilicum Opis: Jest to roślina jednoroczna, nazywana również Bazylką lub też Bazylijką. Można ją również uprawiać w doniczkach (dorasta do 40 cm). Ojczyzną bazylii są Indie i Persja. Do Europy bazylię przywieźli żołnierze Aleksandra Wielkiego wracający z wypraw wojennych...



luty25

Arcydzięgieł

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Archangelica officinalis Opis: Arcydzięgiel jest to roślina dwuletnia, zwana też litworem, pochodząca z północnej Europy, skąd prawdopodobnie przywędrowała z Syrii Arabskiej. Roślina o pokroju rozłożystym, kłączu stożkowatym, ciemnych i silnych korzeniach. Może być uprawiana w...



luty25

anyż

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Nazwa łacińska: Pimpinella anisum Opis: Anyż nazywany jest też Biedrzeńcem. Jest to roślina jednoroczna, pochodząca z Egiptu, Azji Mniejszej, Chin, Indii i obszarów basenu Morza Śródziemnego. Największymi producentami anyżu są Bułgaria, Hiszpania, Turcja, Chile, Argentyna, Meksyk, Indie. Owoce anyżu...



luty25

Zioła pomagające łagodzenie alergii

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Jakie zioła pomogą łagodzeniu alergii ? W zaostrzeniu choroby w okresie kwitnienia traw powinno się zastosować dietę jarską, łącznie z półgłodówkami jeden raz w tygodniu, często pić wywar z mięty, dziurawca i szałwii lub mieszanki ziół, według recepty ks. A. C. Klimuszki: fiołka trójbarwnego, świetlika, dziurawca, skrzypu, kolendry, tasznika, pokrzywy, bylicy, kruszyny,...



luty25

Czosnek na alergie

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Czosnek - Czosnek ma silne działanie bakteriobójcze i to w bardzo niewielkich stężeniach, niszczy grzyby i pierwotniaki. Czosnek spożywany doustnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego, a jeszcze silniej układu oddechowego. Może być używany do leczenia przewlekłych biegunek bakteryjnych a także zapaleń gardła, krtani i oskrzeli. Jaki ma to związek z alergią?...



luty25

Zioła na alergie

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Żywokost lekarski na egzemę Egzema to kontaktowe zapalenie skóry. Jest odpowiedzią układu immunologicznego na substancję uczulającą, z którą organizm miał kontakt. Wśród najbardziej alergizujących czynników wymieniane są elementy biżuterii, ubioru (szorstkie tkaniny, guziki, barwniki) oraz kosmetyki i środki piorące. Z badań wynika, że częstość występowania...



luty25

czym zastąpić...

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Jeżeli w kuchni nie ma akurat ziół prowansalskich, to warto zobaczyć czy mamy akurat pod ręką pieprz. Palący smak i intensywny zapach to nie jedyne zalety tej znanej od lat przyprawy. „Verbena. Ziołowa Encyklopedia Codziennego Zdrowia” wskazuje, że pieprz wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Działa pobudzająco na układ pokarmowy, potrafi usuwać bóle oraz jest...



luty25

Przyprawy i zioła a zdrowie

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


W skład ziół prowansalskich, aromatycznej mieszanki chętnie dodawanej do mięs, zup i sałatek, wchodzą znane, również w Polsce, zioła: tymianek, szałwia i mięta. Ich połączenie z kilkoma innymi ziółkami daje popularną przyprawę o charakterystycznym smaku i zapachu. Jednak każda z tych roślin posiada także swoje unikalne właściwości, które - na kilka sposobów - można z...



luty25

Jak postępować z ziołami

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Zioła i przyprawy są dostępne na rynku w postaci suszonej lub liofilizowanej (w torebkach albo szklanych pojemniczkach), świeżej (w doniczkach lub pęczkach) oraz mrożonej. Zioła zazwyczaj są najlepsze w postaci świeżej. Jest kilka wyjątków, które są bardziej aromatyczne po wysuszeniu (np. majeranek lub oregano). Świeże zioła można dziś bez kłopotu kupić w większości...



luty25

Przyprawy na lepszą przemianę materii

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Przyprawy łączą przyjemne z pożytecznym. Nie tylko nadają potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Kucharze wykorzystują walory smakowe przypraw, a dietetycy doceniają rolę, jaką odrywają w procesie trawienia. Przyprawy, przyspieszając przemianę materii, pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Pobudzają metabolizm, pomagają spalić zbędne kalorie, dzięki czemu są...



luty25

zioła i przyprawy dla szczupłej figury

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Najprostszym i najprzyjemniejszym sposobem na smukłą figurę jest wprowadzenie do diety ziół i przypraw... Nie musisz trzymać się żelaznej diety, by utrzymać szczupłą sylwetkę. Możesz sięgnąć po naturalne metody, które przyspieszą spalanie tłuszczów i poprawią przemianę materii. Najprostszym i najprzyjemniejszym sposobem na smukłą figurę jest wprowadzenie do...



luty25

Pochodzenie i zastosowanie ziół

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Agar-agar Żelująca substancja otrzymywana z czerwonych alg morskich, występuje w postaci proszku, płatków i sprasowanych bloków. Sproszkowany agar nadaje się do pieczenia. Rozpuszcza się go w zimnej wodzie, jak żelatynę, podgrzewa do zagotowania i powoli gotuje aż się całkiem rozpuści - nie powinno to zająć dłużej niż 10 minut. Ajwan, Trachyspermum amoni Roślina...



luty25

Uprawa ziół w domu

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Na ograniczonej przestrzeni miejsce jest na wagę złota. Osobiście wolałbym na balkonie w bloku mieć skrzynki z wonnymi i przydatnymi ziołami które pięknie się prezentują niż tylko ładnie wyglądające kwiatki. Na szczęście dla mnie mieszkam w domu więc mam sporo miejsca wokół niego na grządki i zielniki. Ale i w bloku można z powodzeniem uprawiać zioła. Nie polecam kuchni...



luty25

Zbiór ziół

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Świeże liście można zrywać przez cały okres wegetacji. Najlepiej wybrać się na łąkę lub do lasu, z dala od dróg i pól uprawnych. Zioła należy zbierać do płaskodennych koszyków (podobne są do noszenia drewna), drewnianych skrzynek albo łubianek takich w jakich sprzedaje się truskawki. W żadnym wypadku do plastkiowych reklamówek gdzie mogą się zaparzyć – takie...



luty25

Rozmnażanie – wysiew ziół

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Zioła bardzo łatwo rozmnaża się z nasion, a po aklimatyzacji w środowisku wysiewają się same. Są i takie które można rozmnażać przez sadzonki jak i podział starych roślin. Z racji tego że nie każdy ma komfort posiadania własnego ogródka skupię się na wysiewaniu roślin w mieszkaniu. Najlepiej zacząć wiosną, choć w domu zarówno światła jak i ciepła jest pod...



luty25

Zdrowe odżywianie-w tym zioła

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Zdrowe odżywanie to coś, o co każdy z nas powinien zabiegać od najmłodszych lat swojego życia. Nie zawsze jednak łatwo jest odżywiać się zdrowo, a już szczególnie wtedy, kiedy nie można z całą pewnością stwierdzić, która żywność powinna nosić miano zdrowej żywności. Co zatem zrobić, by uzyskać stuprocentową pewność, iż spożywane...



luty25

Jak przechowywać zioła i przyprawy

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Przyprawy i zioła stanowią niezbędny element każdej kuchni i wprost nie wyobrażamy sobie gotowania bez ich udziału! Dlatego tak ważne jest odpowiednie ich przechowywanie, aby zachowały swój zapach i właściwości jak najdłużej. Po pierwsze, kupując przyprawy w sklepie, omijajmy te z długim terminem ważności. Lepiej kupować częściej i mieć pewność,...



luty25

sposoby pakowania świezych ziół

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


  Doniczki Ostrożnie zdejmij torebkę i trzymaj roślinę w temperaturze pokojowej w dobrze oświetlonym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu. W razie potrzeby podlewaj do podstawki. Cięte Przezroczysta folia długo utrzymuje świeżość i zapobiega zawilgotnieniu...



luty25

zastosowanie ziół

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


  wołowina: bazylia, pietruszka, tymianek, rozmaryn, estragon wieprzowina: bazylia, pietruszka, majeranek, szałwia, tymianek, estragon. baranina: mięta, majeranek, oregano, szałwia, tymianek, rozmaryn....



luty25

Swieze zioła-podstawa smaku

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Aby zioła zachowały wszystkie swoje zalety, trzeba się z nimi umiejętnie obchodzić: Siekane na zwilżonej desce tracą mniej aromatu. Nadmiar świeżych ziół najlepiej posiekać, wymieszać z solą i trzymać w chłodzie, w zamykanym pudełeczku. Niesolone zioła można przechowywać zamrożone. Zioła powinny być dodawane do potraw pod koniec gotowania, ponieważ wysoka...



luty25

zioła i przyprawy

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Zioła świeże i suszone stanowią prastare przyprawy kuchenne. Używa się ich od wielu stuleci, a stare, legendy, sagi i opowieści o ucztach zamierzchłych czasów pełne są ich ciągle żywego aromatu. Trzeba mocno podkreslić że zioła nie tylko podkreślają i uszlachetniają naturalny aromat i smak wielu potraw, ale zarazem czynią je łatwiej strawnymi, ponieważ zwiększają one...




Aby samemu przygotować pełnowartościowe zioła i przyprawy musimy pamiętać o pewnych sprawach. Zioła powinno się zbierać w czasie słonecznej, bezdeszczowej pogody, najlepiej późnym rankiem, tuż po obeschnięciu porannej rosy. Nie powinno się rozdrabniać ziół, gdyż powoduje to rozkład wartościowych substancji. Zioła nie...



luty25

smaki

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Człowiek pragnie spożywać żywność o różnorodnym smaku i zapachu. W celu nadania jej pożądanych cech smakowo-zapachowych od wieków używał, najczęściej wysuszonych produktów pochodzenia roślinnego. Przyprawami roślinnymi mogą być różne części anatomiczne roślin (np. korzenie, kłącza, liście, kwiaty, owoce,...



luty22

Wrzos, Wrzosy, Wrzos zwyczajny

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Wrzos to bardzo dekoracyjne krzewinki należące do rodziny wrzosowatych o różnej wielkości i pokroju. Najmniejsze z nich nie przekraczają kilku centymetrów wysokości, a najwyższe osiągają nawet 50 cm. Nazwa Calluna pochodzi od słowa „zamiatać”, co wiąże się z dawnym jego zastosowaniem do produkcji mioteł. Wrzos zwyczajny, to jedyny gatunek rodzaju...



luty22

Trybula, trybula ogrodowa

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Roślina pochodząca z terenów bliskiego wschodu, należąca do rodziny selerowatych. Obecnie trybula uprawiana jest praktycznie w Całej Europie, Ameryce i Australii. Kwiaty są białe i bardzo niepozorne, umieszczone po kilka na końcach cienkich łodyżek kwiatowych. Liście mają jasnozielony kolor i kształt liści paproci, są jednak od nich dużo mniejsze. Cała roślina...



luty22

Tatarak, Tataraki, Tatarak zwyczajny

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Tatarak to bylina wywodząca się z terenów Chin i Indii. Polska nazwa pochodzi od tatarów, którzy prawdopodobnie ściągnęli roślinę do naszego kraju. Obecnie tatarak występuje na obszarze całego świata w strefach klimatycznych od umiarkowanej do subtropikalnej. Tatarak zwyczajny osiąga wysokość około 1 metra, liście jasnozielone, równolegle unerwione, kształtu...



luty22

Róża, Róże - Rose

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Róża, to jeden z najpiękniejszych rodzajów wśród krzewów, którego zalety doceniono już w starożytności i od tamtego czasu, róża zajmuje czołowe miejsce wśród roślin ozdobnych, nazywana często „królową kwiatów”. Róże występują w całej strefie umiarkowanej półkuli północnej i mają postać krzewów, bardzo zróżnicowanych, zależnie od...



luty22

Rokitnik pospolity, Rokitnik zwyczajny

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Rokitnik pospolity jest rośliną naturalnie rosnącą na terenie Europy oraz Azji. Jest pokroju krzewu, ale czasem także niedużego drzewa. Dorasta do piciu, sześciu metrów wysokości oraz dwóch, trzech szerokości. Jego kwiaty są koloru szarozielonego i nie odznaczają się dekoracyjnością. Owoce są niewielkiej wielkości. Zebrane są w podłużne kępy przyczepione do...



luty22

Poziomka, Poziomki, poziomka pospolita

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Występująca praktycznie na całym świecie roślina należąca do rodziny różowatych. Dorasta do maksymalnie 30cm wysokości. Liście są okrągłe, zielone i ząbkowane. Wiosną na krzaczkach poziomki pojawiają się małe, białe kwiatuszki z żółtymi środkami. Po zapyleniu i przekwitnięciu na roślinie pojawiają się słodkie, czerwone owoce, które oczywiście są...



luty22

Ogórecznik, ogórecznik lekarski

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Naturalnie pochodząca z terenów Europy południowej, bardzo ciekawa i oryginalna roślina, należąca do rodziny szorstkolistnych. Dorasta nawet do 70cm wysokości. Na pustych w środku i pokrytych drobniutkimi kolcami łodyżkach wyrastają grube, szorstkie, zielone liście, o owalnym, ale lekko spiczasto zakończonym kształcie. Kwiaty bardzo piękne, pomimo ich...




Opis Nagietek, należy do astrowatych (Asteraceae), jest bardzo popularny. Mimo, że znanych jest około 20 gatunków nagietka, to króluje wśród nich nagietek lekarski – Calendula officinalis. Ten gatunek znany już od setek lat zasłynął nie tylko dzięki swym walorom dekoracyjnym, ale również właściwościom leczniczym, które do tej pory są wykorzystywane. Calendula...



luty22

Melisa, Melisa lekarska – Melisa oficinalis

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Melisa lekarska to trwała bylina osiągająca do 60 cm wysokości. Pochodzi znad terenów morza Śródziemnego, północnej Afryki oraz wschodniej Azji. Posiada drobne, wargowe, białe kwiaty. Liście są zielone, lekko zaokrąglone i sercowate. Jej łodyga jest czterokanciasta i wzniesiona, w kolorze zielonym z delikatnymi odcieniami fioletu. Melisa wydziela piękny zapach,...



luty22

Mak, mak lekarski, Maki

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Mak jest popularną rośliną jednoroczną lub wieloletnią. Rośnie na terenie całej Europy. Od wielu lat znane są jego właściwości lecznicze. Najbardziej do tego nadaje się odmiana mak lekarski, Posiada ona sporej wielkości, piękne kwiaty o prawie wszystkich kolorach bez żółtej i niebieskiej. Mogą być one pojedyncze lub pełne. Ich duża ilość odmian sprawia, że...



luty22

Majeranek, Lebiodka majeranek, Majeranek ogrodowy

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Jednoroczna roślina uprawiana na całym świecie. Może być siana zarówno w ogrodach, jak i w donicach, czy pojemnikach. Jego kwiaty są bardzo malutkie, koloru białego i zebrane w główki umieszczone na szczytach pędów. Majeranek osiąga maksymalnie do pół metra wysokości. Liczne, wzniesione łodyżki są dobrze rozgałęzione. Bardzo gęsto pokryte są drobnymi,...



luty22

Lubczyk, lubczyk ogrodowy

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Lubczyk bywa również nazywany lubczyk lekarski, lubiśnik lekarski, łakotne ziele, mleczeń Wieloletnia bylina należąca do roślin baldaszkowatych. W naturze występuje w południowej Europie, ale obecnie jest uprawiany prawie na całym świecie. Liście lubczyku są zielone, długoogonkowe, pierzaste i lśniące. Drobne, zielonkawo-żółtawe kwiaty zebrane są w płaskie...



luty22

Lipa szerokolistna – Tilia platyphyllos

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Występuje w zachodniej, środkowej i południowej Europie, jest również bardzo popularna w Polsce. Należąca do lipowatych (Tiliaceae), odznacza się wielkością i pokrojem (wysokość – 40 m szerokość do 25 m), korona wraz z wiekiem staje się bardziej okrągława, nisko osadzona. Kora mocno bruzdowana w barwie szarej, do czarnobrązowej. Pędy w młodym wieku...



luty22

Lipa drobnolistna – Tilia cordata Mill

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Tilia cordata Mill występuje z małymi wyjątkami od zachodu Europy po zachodnią Syberię. W Polsce typowa dla grądów. Należy do rodziny lipowate (Tiliaceae). Jest to spore drzewo, osiągające nawet 40 metrów wysokości, o koronie- w młodym wieku stożkowatej a później bardziej półkulistej, dość nisko osadzonej. Pień w początkowym okresie gładki, kora z wiekiem...



luty22

Krokus Krokusy - Crocus

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis W zależności od gatunku krokusy kwitną na wiosnę albo jesienią, dobrze jest sadzić oba gatunki razem, aby dwa razy w roku cieszyć się kwiatami, kwiaty koloru liliowe z ciemniejszymi prążkami (C. sativus), fioletowe, żółte i białe, krokusy dorastają do 15 cm wysokości. W warunkach naturalnych krokusy występują od Europu po Azje i północną Afrykę. Najbardziej...



luty22

Koper , koper ogrodowy, koperek

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Bardzo popularna i znana praktycznie wszystkim roślina z rodziny selerowatych, dorastająca od kilkunastu centymetrów do półtora metra wysokości. Koper uprawiany jest od bardzo dawna na całym świecie. Roślina ma postać długich łodyg, w przekroju mocno ząbkowanych i pustych w środku, na których pojawiają się zebrane w płaskie baldachy, zielono-żółte i zielone,...



luty22

Konwalia, Konwalie, Konwalia majowa

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Konwalia majowa to roślina Europejska pod ochroną. Dorasta do 20cm, rozrasta się przez kłącza, tworząc gęste, dywanowe kolonie. Kwiat osiąga swoją świetność w 2-3 roku od posadzenia. Liście podłużne, eliptyczne, ciemnozielone, jesienią żółte i szybko zanikające osiągają wysokość do 25 centymetrów. Niewielkie, pięknie pachnące, białe, zwieszające się...



luty22

Kolendra, kolendra siewna

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Kolendra to bardzo popularna przyprawa wykorzystywana przez człowieka. Roślina uprawiana jest już ponad 3000 lat a wzmianki o kolendrze pojawiają się już w Starym Testamencie. Kolendra siewna to roślina jednoroczna osiągająca wysokość do 70 centymetrów, przy szerokości ok. 25 cm o wzniesionej, rozgałęziającej się ku górze łodydze. Dolne liście pierzasto...



luty22

Kminek, Kminek zwyczajny

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Kminek to jedna z najstarszych znanych i wykorzystywanych przez człowieka roślin przyprawowych. Znaleziono jego ślady w wykopaliskach z młodszej epoki kamienia, bardzo popularny był również w starożytnym Egipcie. Kminek zwyczajny to roślina dwuletnia, występująca pospolicie na terenie prawie całej europy, północnej Afryki oraz wschodniej Azji. W Polsce spotykamy...



luty22

Kasztanowiec, Kasztan – Aesculus

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Aesculus należy do rodziny kasztanowatych (Hippocastanaceae) to najczęściej okazałe drzewa, choć można spotkać również formy krzewiaste (Ae parriflora). Rodzaj kasztanowca obejmuje około 25 gatunków, występujących we wschodniej Azji, Indiach, Ameryce Północnej oraz południowo-wschodniej Europie. Kasztanowce mają charakterystyczne duże dłoniaste liście, nakrzyżległe....



luty22

Jeżyna, jeżyny, czarna malina

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Jeżyna to roślina o pokroju krzewu osiągającego nawet 150 centymetrów wysokości. Naturalnie występuje w całej Europie. Licznie można ją spotkać w liściastych i iglastych lasach Polski. Gęsto porasta przydrożne obrzeża lasów, miedze i zarośla. Pędy są wzniesione, zdrewniałe, twarde, kanciaste, łukowato wygięte i gęsto pokryte kolcami. Młode listki mają...



luty22

Jemioła , Jemioła pospolita

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Półpasożyt należący do rodziny gązewnikowatych o pokroju zimozielonej krzewinki, występujący praktycznie na terenie całej Europy i Azji. Spotykany jest drzewach liściastych (najczęściej topole i brzozy), ale zdarzają się przypadki pojawiania na iglastych (takich jak sosna). Jej łodygi są bardzo równomiernie i symetrycznie rozgałęzione. Liście są całobrzegie,...



luty22

Jarząb pospolity, jarzębina

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Jarząb pospolity w naturalnym środowisku rośnie na terenie całej Europy oraz Zachodniej Azji. Jest to drzewo, wysokości do 7-9 metrów. Jej kolorowe owoce mają kształt kulek i są zebrane w kępy rosnące na całym drzewie bardzo obicie. Są jednym z głównych pokarmów wielu ptaków. Wiszą na drzewie bardzo długo, bo od lata, aż do końca zimy. Są on niewątpliwie...



luty22

Jałowiec, Jałowiec pospolity

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Jałowiec pospolity (Juniperus communis)zwany bywa również jodłowcem. Bardzo popularny, dwupienny krzew iglasty, który może osiągać znaczne rozmiary, należący do rodziny cyprysowatych. Jest długowieczny. Dorasta nawet do kilku metrów. Jego igły wyrastają w grupkach po trzy, są wąskie i kłujące. Jego zielone, kuliste szyszkojagody dojrzewają w drugim roku od...



luty22

Cytryna – Drzewko cytrynowe.

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Cytryna występuje w naturalnym środowisku w południowo-wschodniej Azji, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie, gdzie oczywiście ma sprzyjające warunki. Liście zielone, eliptyczne. Kwiaty białe, stosunkowo duże, mają bardzo przyjemny zapach. Rośliny uzyskane „dziko z pestek” bardzo rzadko zawiązują owoce, lepiej zakupić przeznaczoną do uprawy w...



luty22

Cykoria, cykoria podróżnik

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Cykoria jest rośliną znaną i używaną już od setek lat, należącą do rodziny astrowatych. Osiąga wysokość niewiele ponad jeden metr. Kwiaty pojawiają się na szczytach kwiatowych łodyżek i otwierają się tylko i wyłącznie, gdy znajdują się w słońcu. Mają jasnofioletowy lub biało-niebieskawy kolor. Charakterystyczne są ich płatki. Po bokach są gładkie, a...



luty22

Chrzan, chrzan pospolity

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Sporych rozmiarów roślina z rodziny kapustowatych, pochodząca z terenów Azji. Obecnie uprawiana jest praktycznie na całym świecie. Główną częścią rośliny widoczną ponad ziemią są zielone, duże liście chrzanu, o lekko ząbkowanych krawędziach. Czasami mogą pojawić się żółte, niepozorne kwiatuszki, jednak bardzo rzadko można je zaobserwować. Ważnym...



luty22

Cedronella - Cedronella

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Roślina egzotyczna, należąca do rodziny jasnotowatych. Dorasta do 150cm wysokości. Ma przepiękne, ozdobne kwiatki, w kolorze różowym, które są dwuwargowe i zebrane w dość duże kwiatostany. Po przekwitnięciu tworzą małe, czarne torebki z nasionkami, które można zebrać, by móc uprawiać cedronellę w następnych latach. Liście mają bardzo ładny, jasnozielony...



luty22

Bluszczyk kurdybanek

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Bluszczyk kurdybanek roślina pochodzenia europejskiego. Najczęściej uprawiana jest odmiana „Variegata” o pstrych liściach. Roślina dorasta do 25 cm wysokości, rozrasta się dywanowo. Rośnie intensywnie i szybko. Liście ciemnozielone, sercowate, z białym ząbkowanym obrzeżem. Kwiaty drobniutkie, niebieskofioletowe osadzone na łodyżkach, wydzielają...




Opis Bazylia pospolita jest rośliną jednoroczną osiągającą wysokość do 50 cm, o rozgałęzionej i dość kruchej łodydze. Roślina pochodzi z Azji ale w europie uprawnia jest już od XVI wieku. Liście błyszczące, jasnozielone, ogonkowe osiągają wielkość do 5 centymetrów. Spodnia cześć liścia wyposażona jest w gruczoły wydzielające charakterystyczne olejki...



luty22

Arnika , Arnika górska, Kupalnik, Kupalnik górski

dodano: 22 lutego 2010 przez sylciar


Opis Arnika lub inaczej nazywana: Arnika górska, Kupalnik, kupalnik górski, Pomórnik, Tranek górski. Roślina rosnąca na terenie całej Europy i Ameryki Północnej, należąca do rodziny astrowatych. Kwiaty mają kolor żółty, delikatny zapach, kształt rumiankowy i umieszczone są na szczycie łodyżek. Są miododajne, więc przyciągają pszczoły. Łodygi nie są wysokie...




Opis Arcydzięgiel litwor zwany inaczej dzięgiel wielki, dzięgiel lekarski, arcydzięgiel lekarski, archangielski korzeń, anielskie ziele, anielski korzeń, angelika, Ziele Ducha Świętego, litwor. Dość duża roślina z rodziny baldaszkowatych, dorastająca nawet do 3 metrów wysokości. Naturalnie występuje w środkowej oraz północno-zachodniej Europie, jednak uprawiany jest...




Opis Arcydzięgiel litwor zwany inaczej dzięgiel wielki, dzięgiel lekarski, arcydzięgiel lekarski, archangielski korzeń, anielskie ziele, anielski korzeń, angelika, Ziele Ducha Świętego, litwor. Dość duża roślina z rodziny baldaszkowatych, dorastająca nawet do 3 metrów wysokości. Naturalnie występuje w środkowej oraz północno-zachodniej Europie, jednak uprawiany jest...