Notując

luty27

Aidżwan

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Wschodnie wybrzeże basenu Morza Śródziemnego, być może Egipt. Obecne, główne rejony uprawy to Persja oraz Indie. Przyprawa o małym znaczeniu w światowym handlu. Część użytkowa rośliny Małe owoce, podobne do kminku. Właściwości sensoryczne Podobne do tymianku, ale silniejsze i mniej subtelne. Główne składniki aromatyczne W składzie olejków eterycznych...



luty27

Aksamitka meksykańska

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowe Stany Zjednoczone Ameryki Północnej oraz Meksyk. Część użytkowa rośliny Świeże liście i kwiaty. Właściwości sensoryczne Roślina posiada przyjemny anyżowy zapach, jej aromat bardzo przypomina tradycyjny estragon. Liście smakują bardzo podobnie i bardzo intensywnie. Główne składniki aromatyczne -...



luty27

Annato

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowa Ameryka. Głównym eksporterem jest Brazylia. Obecnie roślina ta jest uprawiana również na Filipinach (sprowadzona tam przez Hiszpanów). Część użytkowa rośliny Ciemne czerwone nasiona (średnica ok. 3 mm ). Właściwości sensoryczne Annato posiada delikatny zapach perfum. Główne składniki aromatyczne Za kwiatowy zapach nasion odpowiada tricykliczny...



luty27

Anyż

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Wschodnia część basenu Morza Śródziemnego (Egipt?) lub Zachodnia Azja. Ważnym producentem anyżu jest obecnie Turcja, jednak nadal najlepszej jakości przyprawa pochodzi z Hiszpanii. Część użytkowa rośliny Nasiona. Właściwości sensoryczne Słodki i bardzo aromatyczny. Główne składniki aromatyczne Głównym składnikiem olejków eterycznych (stanowiących do 3%...



luty27

Asafetyda

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Różne gatunki z rodzaju Ferula rosną w stanie dzikim we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, aż do Środkowej Azji. Najważniejsze z nich to F. asafoetida, F. alliacea, F. foetida and F. narthex, wszystkie pochodzące z Azji Środkowej (Iran i Afganistan). Część użytkowa rośliny Mleczny sok pochodzący z korzenia, który po wyschnięciu brązowieje i...



luty27

Bazylia

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Rodzaj Ocimum jest rozprzestrzeniony na terenach Azji, Afryki, Środkowej i Południowej Ameryki. Miejscem, w którym występuje jego największa różnorodność jest Afryka. Prawdopodobnie pierwszym zakątkiem, w którym zaczęto uprawiać bazylię były Indie. Obecnie bazylia jest uprawiana w wielu krajach azjatyckich oraz śródziemnomorskich. Głównymi jej eksporterami (na...



luty27

Bylica pospolita

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Rejony Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Część użytkowa rośliny Liście, najlepiej ścięte tuż przed kwitnieniem. Właściwości sensoryczne Gorzkie i aromatyczne. Główne składniki aromatyczne Olejki eteryczne (0,03 do 0,3%) zawierają wiele różnych terpenów oraz ich pochodnych, między innymi 1,8-cyneol, kamfor, linalool, tujon, 4-terpineol, borneol, α-kardinol...



luty27

Chiński imbir

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowe Chiny oraz południowo wschodnia Azja. Część użytkowa rośliny Kłącze. Właściwości sensoryczne Posiada silne właściwości lecznicze. Główne składniki aromatyczne Chiński imbir zawiera od 1 do 3 % olejków eterycznych. Zidentyfikowano wiele związków odpowiedzialnych za jego aromat, takich jak 1-8-cyneol, kamfor, d-bomeol oraz metyl cynamonowy. W...



luty27

Chrzan

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Roślina pochodzi prawdopodobnie z rejonów basenu Morza Śródziemnego lub wschodniej Europy. Obecnie jest szeroko rozpowszechniona w centralnej i wschodniej Europie. Część użytkowa rośliny Korzeń, prawie zawsze używany w stanie świeżym, ewentualnie marynowany. Właściwości sensoryczne Nienaruszony korzeń chrzanu nie posiada zbyt silnego zapachu, jednak w wyniku...



luty27

Cynamon

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Ojczyzną Cinnamomum zeylanicum jest wyspa Sri Lanka (dawniej nazywana Cejlonem), w południowo-wschodnich Indiach. Naturalnie występuje także w południowo-zachodnich Indiach oraz na wzgórzach Taninthayi w Birmie. Podejmowano wiele prób przeniesienia drzew cynamonowych w inne rejony tropikalne, lecz przyjęły się one tylko na Seszelach. Część użytkowa rośliny Kora z...