Notując

luty27

Czarny kardamon

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Niektóre gatunki należące do rodzaju Amomum występują na całym górzystym terenie Himalajów, aż do południowych Chin. Ponadto, kardamon występuje również w Afryce (rodzaj Aframomum znany jest na Madagaskarze, w Somalii i Kamerunie; innym przykładem rośliny należącej do tego rodzaju jest występująca w Zachodniej Afryce ostra przyprawa znana jako rajskie ziarna)....



luty27

Czosnek

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Środkowa Azja, lecz uprawiany jest prawie na całym świecie. Część użytkowa rośliny Cebula podziemna (ta część rośliny pełni funkcje spichrzowe i powstaje z liści). Znacznie rzadziej zastosowanie mają świeże liście. Właściwości sensoryczne Silny i charakterystyczne zapach, który jest wyraźnie różny w zależności od tego, czy czosnek jest świeży, czy...



luty27

Czosnek niedźwiedzi

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Niektóre gatunki należące do rodzaju Amomum występują na całym górzystym terenie Himalajów, aż do południowych Chin. Ponadto, kardamon występuje również w Afryce (rodzaj Aframomum znany jest na Madagaskarze, w Somalii i Kamerunie; innym przykładem rośliny należącej do tego rodzaju jest występująca w Zachodniej Afryce ostra przyprawa znana jako rajskie ziarna)....



luty27

Gałgant chiński

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowo wschodnia Azja, prawdopodobnie południowe Chiny. Obecnie jest uprawiany w Indochinach, Tajlandii, Malezji oraz Indonezji. Część użytkowa rośliny Kłącza podobne do imbiru. Zbudowane są z cylindrycznych segmentów (kolistych na przekroju), których jasnoczerwona powierzchnia posiada charakterystyczne poprzeczne prążki wąskich, czerwono-brązowych pierścieni....



luty27

Goździki

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Drzewo goździkowe (goździkowiec korzenny) rośnie dziko na Północnych Molukach (w Indonezji) i było tradycyjnie uprawiane na wyspach Ternate, Tidore i Bacan, oraz na zachodnim wybrzeżu Halmahera. Holendrzy rozprzestrzenili uprawę goździkowców na kilka innych wysp Moluków, lecz dopiero po upadku holenderskiego monopolu (w XVIII wieku), drzewa goździkowe rozpoczęto...



luty27

Hyzop

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Uważa się, że roślina ta pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Część użytkowa rośliny Wszystkie nadziemne części rośliny (łodygi, liście, kwiaty) stosowane razem. Wysuszona roślina jest mniej aromatyczna. Właściwości sensoryczne Aromatyczna i nieznacznie gorzka. Główne składniki aromatyczne Zawartość olejków eterycznych jest raczej niewielka (0,3...



luty27

Imbir

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Środkowa Azja. Obecnie imbir jest uprawiany w rejonach zwrotnikowych i podzwrotnikowych Azji (50% światowych zbiorów pochodzi z Indii), Brazylii, Jamajce (stamtąd pochodzą korzenie najlepszej jakości) oraz Nigerii, gdzie imbir jest bardziej pikantny, lecz posiada nieco mniej atrakcyjny aromat niż pochodzący z innych źródeł. Część użytkowa rośliny Duże, świeże...



luty27

Jałowiec

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Wiele gatunków z rodzaju Juniperus rośnie w Europy i Azji (w każdych warunkach klimatycznych panujących na tych kontynentach). Część użytkowa rośliny Przypominające jagody szyszki. Dojrzewają dopiero po dwóch latach. Właściwości sensoryczne Aromatyczne z nutą słodyczy. Główne składniki aromatyczne Szyszkojagody jałowca zawierają 33% cukrów oraz 10% żywicy i...



luty27

Kardamon

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Południowe Indie oraz Sri Lanka. Indyjski kardamon jest drobniejszy, lecz bardziej aromatyczny. Pomimo, że Indie są największym producentem kardamonu, tylko nieznaczna część produkcji trafia na eksport, gdyż większość zużywana jest na krajowe potrzeby. Największym eksporterem kardamonu jest Gwatemala, gdzie uprawa tej rośliny jest prowadzona od mniej więcej wieku i...



luty27

Kmin rzymski

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Zachodnia Azja, gdzie jest uprawiany od czasów biblijnych. Główne kraje obecnie uprawiające kmin to Indie, Iran, Indonezja, Chiny i południowe kraje basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystywane części roślin Owoce (często nazywane „nasionami”) Właściwości sensoryczne Silnie aromatyczny. Ma ziemisty, cierpki, aromatyczny, głęboki i pieprzowy posmak z...