Notując

luty27

Kminek

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Od Europy środkowej do Azji; Mało znanym faktem jest to, że jego ojczyzną jest właśnie Europa. Obecnie, główne rejony uprawy to Holandia, wschodnia Europa i Niemcy. Ponadto północna Afryka, szczególnie Egipt. Część użytkowa rośliny Owoce. Właściwości sensoryczne Silnie aromatyczny i rozgrzewający. Główne składniki aromatyczne Owoce kminku mogą zawierać od 3...



luty27

Kolendra meksykańska

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Przyprawa należy do naturalnej roślinności Wysp Karaibskich. Obecnie, została rozpowszechniona na dużej części południowo-wschodniej Azji (w Indochinach, Malezji i Indonezji). Część użytkowa rośliny Świeże liście. Właściwości sensoryczne Silny aromat, bardzo podobny do świeżych liści kolendry, smak również podobny, a nawet nieco silniejszy. Główne...



luty27

Kolendra wietnamska

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Kolendra wietnamska jest rośliną naturalnie występującą na półwyspie południowo-wschodniej Azji (Indochiny). Część użytkowa rośliny Liście, używane zawsze jako świeże. Właściwości sensoryczne Roślina posiada zapach kolendry z wyraźną nutą cytrynową. Smak pikantny, który dominuje w blisko spokrewnionym pieprzu wodnym, jest ledwie wyczuwalny. Główne...



luty27

Komosa piżmowa

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Roślina występuje naturalnie w środkowym i południowym Meksyku. Obecnie jest popularna również w Europie i Stanach Zjednoczonych. Część użytkowa rośliny Liście, kwiaty oraz niedojrzałe owoce, które mają najsilniejszy smak. Najlepiej stosować je w stanie świeżym, ponieważ jednak świeże zioła są dostępne tylko dla tych, którzy uprawiają ją we własnym...



luty27

Koper ogrodowy

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Środkowa Azja. Najwięcej kopru importuje się z Egiptu oraz innych krajów basenu Morza Śródziemnego, a także wschodniej Europy. Część użytkowa rośliny Owoce (najlepsze są rozdrobnione przed użyciem). Świeża roślina również jest bardzo aromatyczna, lecz wiele traci ze swojego delikatnego aromatu podczas suszenia. Właściwości sensoryczne Słodki i aromatyczny,...



luty27

Koper włoski

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Basen Morza Śródziemnego. W średniowieczu, dzięki zakonnikom roślinę rozpropagowano w kierunku północnym. Część użytkowa rośliny Owoce. W przeciwieństwie do innych roślin zachowuje zieloną barwę po suszeniu. Zgodnie z regułą, zielona barwa wskazuje na dobrą jakość. We Włoszech, na niewielką skalę stosuje się pyłek kopru, jako drogą i ekstrawagancką...



luty27

Kozieradka

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Od basenu Morza Śródziemnego aż do Chin. Część użytkowa rośliny Brązowo-żółte, romboidalne nasiona. W Indiach spożywa się również świeże liście, które są uważane za smaczne warzywa. Liście są przygotowywane podobnie jak szpinak lub suszone i używane do przyprawiania potraw. Właściwości sensoryczne Gorzka i aromatyczna. Główne składniki aromatyczne...



luty27

Krokosz barwierski

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Basen Morza Śródziemnego. Część użytkowa rośliny Kwiaty Właściwości sensoryczne Bardzo słaby, ziołowy. Główne składniki aromatyczne Kwiaty krokoszu nie zawierają olejków eterycznych lecz kartaminę (zwaną również czerwienią hiszpańską) – barwnik należący do grupy flawonoidów. Roślina ta jest uprawiana głównie dla jadalnego oleju, który pozyskuje...



luty27

Kurkuma

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Pochodzenia kurkumy nie można dokładnie odtworzyć, ponieważ była już przedmiotem handlu w starożytności. Prawdopodobnie była to południowo-wschodnia Azja lub południowa Azja (Indonezja i południowe Indie, gdzie kurkuma była uprawiana od przeszło 5000 lat. Pokrewny gatunek Curcuma xanthorrhiza występuje na Jawie, gdzie jest nazywany temu lawak . Smakiem odpowiada...



luty27

Limnofila pachnąca

dodano: 27 lutego 2010 przez sylciar


Pochodzenie Wiele rodzajów Limnophila znaleziono w spokojnych wodach południowej Azji. Niektóre z nich są popularnymi roślinami akwariowymi. W Wietnamie, limnofila pachnąca jest uprawiana głównie na zalewowych polach ryżowych. Podobne odmiany, Limnophila rugosa (Roth) Merril (syn. L. roxburghii, Herpestris rugosa Roth) posiadające liście o zapachu zbliżonym do anyżu, są...